Samit čelnika eurozone 2. marta

Barroso i Van Rompuy: ESM bi trebao raspolagati sa 500 milijardi eura (AP)

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy namjerava sazvati zaseban samit čelnika 17 članica eurozone 2. marta, na marginima redovnog sastanka na vrhu svih 27 zemalja članica, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Prema tim informacijama, koje još nisu službeno potvrđene, na zasebnom samitu eurozone razgovaralo bi se o jačanju kreditnih sposobnosti Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), stalnog kriznog fonda koji bi sredinom ove godine trebao početi s radom.

Redovni samit čelnika svih zemalja članica eurozone bit će održan 1. i 2. marta.

Prema sadašnjim odredbama, ESM bi trebao raspolagati sa 500 milijardi eura, ali mnogi smatraju da taj iznos nije dovoljan i stoga se razmišlja o povećenju tih sredstava.

Redovni samit čelnika svih zemalja članica bit će održan 1. i 2. marta.

Na tom samitu bi trebao biti potpisan međuvladin ugovor o budžetskoj disciplini, a potpis će staviti 25 od 27 čelnika, svi osim Velike Britanije i Češke.

Trojka o Grčkoj

Šef talijanske vlade Mario Monti, njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Lukas Papademos nadaju se da će se u ponedjeljak postići sporazum unutar euroskupine o Grčkoj, doznaje se u petak iz službenoga italijanskog sapopćenja.


Angela Merkel i Mario Monti [AFP/Getty]

Na Montijevu inicijativu, u petak je održan trojni telefonski razgovor o ovoj temi.

“Na kraju razgovora, koji je zadirao u detalje i koji je održan u konstruktivnom duhu, troje sudionika je uvjereno da je sporazum o Grčkoj u euroskupini na vidiku”, dodaje se u sapopćenju.

Ministri finansija eurozone sastat će se u ponedjeljak u Briselu kako bi utvrdili ispunjava li Grčka obećano kako bi zauzvrat dobila novi paket pomoći.

Angela Merkel je u petak trebala otputovati na sastanak s Montijem u Rim, ali je put otkazala zbog ostavke njemačkog predsjednika Christiana Wulffa.

Izvor: Agencije