Samit G7 u Briselu umjesto samita G8 u Sočiju

Države članice Grupe G7 u ponedjeljak su odlučile da će svoj idući samit održati u Briselu, umjesto predviđenog samita G8 koji se trebao održati u ruskom Sočiju, saopćio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Čelnici G7 tu su odluku donijeli na sastanku u Hagu, organiziranom na inicijativu američkog predsjednika Baracka Obama. Svrha sastanka bila je izraziti protest zbog ruske intervencije na Krimu.

Grupa je zaključila da će suspendirati učešće Rusije u G8 dok ta država ne izmijeni dosadašnje stajalište. Lideri G7 kazali su u završnoj izjavi sa sastanka da su spremni ojačati sankcije prema Rusiji u slučaju daljnje destabilizacije u Ukrajini.

„Spremni smo intenzivirati akcije, uključujući koordinirane sektorske sankcije koje će imati snažan dodatni utjecaj na rusku ekonomiju, ako Rusija nastavi biti uzrokom daljnje eskalacije stanja“, stoji u saopćenju G7.

Istakli su kako Rusija mora poštivati ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet, te započeti dijalog s tom državom.

Složili su se da Rusija mora iskoristiti ponude međunarodnog posredovanja i nadzora te izvijestili da će se sastati ministri energetike kako bi razgovarali o načinima koji će omogućiti jačanje kolektivne energetske sigurnosti.

Sedam čelnika G7 – Njemačke, Kanade, SAD-a, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije sastali su se u rezidenciji holandskog premijera u centru Haga.

Uz njih su na sastanku učestvovali i predstavnici EU-a, Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso.

Dvodnevni samit

Lideri 53 države i četiri međunarodne organizacije okupili su se u Haagu na dvodnevnom samitu o nuklearnoj sigurnosti.

To je treći takav samit od kada je američki predsjednik Barack Obama 2009. godine izjavio kako je nuklearno naoružanje jedna od najvećih opasnosti za međunarodnu sigurnost.

Nuklearni terorizam i pregovori o smanjenju skladištenog nuklearnog materijala glavne su teme dvodnevnog samita.

Ipak, u Haagu je u ponedjeljak i utorak u fokusu ukrajinska kriza. Lideri G7 grupe održat će više bilateralnih sastanaka i razmotriti kakav odgovor da pošalju Rusiji nakon aneksije Krima.

Sjedinjene Američke Države žele da ta poruka bude jasna: Rusija će se suočiti s daljnjim sankcijama ukoliko se kriza u Ukrajini nastavi.

“Evropa i Amerika su ujedinjene u podršci Vladi Ukrajine i njenom narodu. Mi smo ujedinjeni i u kažnjavanju Rusije zbog njenih dosadašnjih akcija. Premijer [Holandije Mark] Rutte je jučer [nedjelja] ispravno zaključio da bi veće sankcije izazvale značajne posljedice ruskoj ekonomiji. Ja ću se kasnije danas [ponedjeljak] sastati sa kolegama iz G7 grupe i nastavit ćemo koordinirati to pitanje s Holandijom i našim evropskim partnerima”, kazao je Obama.

Susret ministara


Sa sastanka Deščicje i Lavrova

Ministar vanjskih poslova u privremenoj Vladi Ukrajine Andrij Deščicja i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastali su se danas na marginama samita o nuklearnoj sigurnosti u Haagu kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi, saopćilo je danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Na internetskoj stranici Ministarstva je objavljena slika sa današnjeg susreta Lavrova i Deščicje, što je prvi put da se oni sastaju otkad su se Krim i Sevastopolj pripojili Rusiji, prenose agencije.

Deščicja je nešto ranije na konferenciji za štampu izjavio da postoje “velike šanse” za susret sa Lavrovom, na kojem bi bio počet dijalog o tome kako na miran način riješiti spor između dvije države.

Lideri G7 razmotrit će i mogućnost isključenja Rusije iz te svjetske organizacije, a britanski premijer David Cameron poručio je da samita G8 u Rusiji ove godine sigurno neće biti.

Šef Vlade Velike Britanije je na samitu o nuklearnoj sigurnosti u Haagu rekao kako je “apsolutno jasno” da sastanak svjetskih lidera, planiran za juni u ruskom odmaralištu Sočiju, neće biti održan zbog situacije u vezi s Ukrajinom, prenose agencije.

Navodi kako Velika Britanija ne planira poslati trupe u Ukrajinu.

Zatvaranje nuklearnih postrojenja

S druge strane, uoči dolaska u Haag, rumunski predsjednik Traian Basescu pozvao je NATO da, usljed aktivnosti Rusije, drugačije rasporedi snage.

“Iskoristit ću to što su na samitu prisutni mnogi šefovi država i obavijestit ću ih o situaciji u regiji, o potrebi da NATO prerasporedi resurse zbog vojnih aktivnosti Ruske Federacije u proteklih mjesec dana”, kazao je.

Ukrajina je na samitu spominjana i u kontekstu nuklearne sigurnosti.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poručio je da je kredibilitet ugovora iz Budimpešte iz 1994. godine, kojim se Ukrajina odrekla nuklearnog programa, narušen posljednjim događajima i da posljedice mogu biti velike.

Pozdravio je države koje su odlučile zatvoriti nuklearna postrojenja.

“One koje to još nisu uradile trebale bi okončati proizvodnju nuklearnog materijala i rasformirati postrojenja. Sav nuklearni materijal i nuklearni programi moraju jednog dana biti podložni međunarodnoj provjeri”, dodao je.

Prvo veliko očekivanje ispunjeno je i prije početka samita – Japan se obavezao da će SAD-u predati zalihe obogaćenog uranija i izdvojenog plutonija na razgradnju.

Obamini susreti

Obama će na marginama samita u Holandiji pokušati ujediniti međunarodnu zajednicu u pokušaju izoliranja Rusije zbog događaja u Ukrajini.

Nekoliko sati nakon što je stigao u Holandiju kako bi prisustvovao samitu, američki predsjednik je razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Kako primjećuje agencija AP, bio je obazriv u izjavama uoči sastanka s Jinpingom, nagovijestivši novinarima da dvojica lidera namjeravaju razgovarati i o situaciji u Ukrajini.

“Vjerujem da, zajednički radeći, Kina i SAD mogu pomoći na jačanju međunarodnog prava i poštovanju suvereniteta država, kao i utvrditi pravila na međunarodnom nivou koja omogućavaju svim narodima da se razvijaju”, rekao je Obama nakon sastanka. 

Prenio je da je s kineskim liderom razgovarao o širokom spektru pitanja od međusobnog interesa, uključujući i situaciju u Ukrajini.

Kineski predsjednik nije govorio novinarima o toj temi, ali je naveo da “postoji širok prostor u kome Kina i SAD sarađuju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije