Samit Turske, Rusije, Njemačke i Francuske o Siriji 27. oktobra

Idlib, Sirija
Deseci civila poginuli su i ranjeni u zračnim napadima u Siriji posljednjih dana (Anadolija)

Četverostrani summit Turske, Rusije, Njemačke i Francuske o sukobu u Siriji bit će održan u Istanbulu 27. listopada, priopćio je u petak Ibrahim Kalin, glasnogovrnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Kalin je kazao kako će o posljednjem razvoju događanja u pokrajini Idlib pod pobunjeničkom vlašću i o političkom rješenju sukoba biti raspravljano na summitu, dodajući da će strane na summitu koordinirati zajedničke napore.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u petak je također priopćio da sastanak u Istanbulu ima za cilj izbjegavanje humanitarne katastrofe u sirijskoj pokrajini Idlib.

Macronov ured navodi da Pariz želi da primirje u Idlibu ostane na snazi, kako bi se spriječio novi egzodus izbjeglica i osigurao novi trenutak za mirovne pregovore, prenosi Fena agenciju Reuters.

Glasnogovornica njemačke Vlade također je priopćila u petak da će kancelarka Angela Merkel prisustvovati summitu u Istanbulu, koji je ranije najavio turski predsjednik.

Sporazum iz Sočija

Dodala je kako će u središtu njezinih rasprava s čelnicima Francuske, Rusije i Turske biti situacija u pobunjeničkoj enklavi Idlib i podrška provedbi sporazuma iz Sočija između Rusije i Turske.

“Savezna Vlada smatra Rusiju, saveznika [predsjednik Sirije, Bashar al] Assadovog režima, kao partnera s posebnom odgovornošću. Istovremeno, Turska je, sklapajući sporazum u Sočiju s Rusijom, također preuzela posebnu odgovornost”, kazala je glasnogovornica, kako prenosi Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin raspravljat će idućeg tjedna na summitu u Istanbulu o uvjetima za povratak izbjeglica u Siriju, prenijela je u petak novinska agencija Interfax priopćenje Kremlja.

Putin također planira raspravljati o obnovi infrastrukture u Siriji na summitu 27. listopada, priopćio je Kremlj.

Izvor: Agencije