Samit zemalja regije bez deklaracije

Samit šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) završen je u petak u Beogradu bez usvajanja zajedničke deklaracije, pošto je predstavnik Albanije imao primjedbe na tekst ponuđenog nacrta.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Albanije Seljim Beljortaja izjavio je, nakon što je učesnicima ponuđen nacrt deklaracije, da i pored dobre volje s kojom je doputovao na samit ne može podržati taj tekst, jer je, kako je rekao, nedovoljno konstruktivan.

“Ovu deklaraciju ne možemo prihvatiti, jer je neophodno da se u njoj reflektira pominjanje značaja postignutih dogovora (Beograda i Prištine) i puno provođenje tih dogovora”, rekao je Beljortaja, nakon čega je šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić, koji je u tom trenutku predsjedavao skupom, konstatirao da deklaracija nije usvojena zbog protivljenja jedne države.

Beljortaja je prethodno u svom govoru ponovio stav Tirane da bi Kosovu trebalo omogućiti da postane “ravnopravna” članica SEECP-a, kao i drugih regionalnih inicijativa.

Doprinos pomirenju

Beljortaja je kazao da bi provedba principa inkluzivnosti dala doprinos pomirenju i jačanju povjerenja u regiji.

Prema njegovim riječima, dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine trebao bi u potpunosti biti primijenjen, a Kosovo da bude zastupljeno kao “ravnopravna članica”.

On je dodao da postoje različite interpretacije dogovora iz Brisela, ali da se sigurno može pronaći formula koja će omogućiti Kosovu da učestvuje u regionalnim inicijativama.

“Vjerujem da će dvije strane u dijalogu nastaviti implementirati dogovore i nastojati postizati dalje rezultate”, istakao je Beljortaja, koji se založio za promjenu statuta SEECP-a u cilju “adekvatne zastupljenosti Kosova”.

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Marko Subotić, Srbija traži da se poštuju dogovori Beograda i Prištine postignuti u Briselu, te da se Kosovo predstavlja uz fusnotu.

„Svi učesnici ovog samita isticali su regionalnu saradnju.  Predstavnici zemalja koje su već u EU govorili su da će podržavati saradnju – zalagati se za bolje dobrosusedske odnose“, rekao je Subotić.

„Tomislav Nikolić kazao je da će lično insistirati na dobrosusedskim odnosima, jer je to bitno za Srbiju i druge zemlje.“

Nikolić je kazao kako uskoro očekuje poziv iz Zagreba i Sarajeva. 

‘Mala sjenka’

Nikolić je, na kraju samita, izrazio žaljenje zbog toga što nije usvojena zajednička deklaracija, iako su sve države članice te inicijative saglasne sa njenim ciljevima.

Nikolić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicima Crne Gore i Makedonije Filipom Vujanovićem i Ðorđem Ivanovim, objasnio da se deklaracija samita donosi konsenzusom – koji je izostao zbog insistiranja predstavnika Albanije na nečemu na čemu nije insistirala nijedna druga članica.

“Radilo se o tome da se na izvestan način otvori novo poglavlje u ovoj organizaciji odnosno da dođe do predstavljanja administracije iz Prištine na način koji za Srbiju nije prihvatljiv, jer nije dogovoren do sada”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, to je bacilo malu sjenku na jedan uspješan skup “organizovan na zadovoljstvo svih učesnika”.

Nikolić je izrazio nadu da samiti SEECP u budućnosti neće biti uskraćeni za završni akt.

Izvori: Al Jazeera i agencije