Samo dva posto donacija stiglo u Gazu

Polovina sredstava trebala je biti uložena u obnovu domova i infrastrukturu (AFP)

Dva mjeseca nakon što su donatori obećali 5,4 milijarde dolara za obnovu Gaze, razorene tokom izraelskih napada, Ujedinjeni narodi, Palestinci i brojni zvaničnici tvrde da je prebačeno jedva dva posto sredstava.  

Konferencija u Kairu je bila proglašena uspješnom – Katar je obećao milijardu dolara, Saudijska Arabija 500 miliona, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zajedno 780 miliona dolara u različitim vidovima pomoći.

Polovina tog iznosa trebala je biti uložena u obnovu domova i infrastrukturu u enklavi uništenoj tokom sedam sedmica izraelske vojne kampanje, a ostatak je trebao biti izdvojen kao podrška palestinskom budžetu.

Međutim, od cijelog iznosa, Palestinci su primili 100 miliona dolara, podaci su UN-a i drugih zvaničnika. Dok su EU i SAD ubrzali cijeli proces prebacivanja sredstava, u tom vremenu veoma malo novih obećanja je ostvareno.  

Novac za domove i skloništa

„Dobili smo sredstva i obećanja o otprilike 100 miliona dolara za skloništa i popravke“, kazao je Robert Turner, direktor operacija u Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

„Taj novac trajat će do januara 2015. Imamo nedostatak od 620 miliona dolara [za skloništa i domove] i ostat ćemo bez sredstava u najtežem dijelu zime.“

„Arapske zemlje nisu ništa uplatile sve do sada. Evropljani samo nekoliko miliona, možda nešto Šveđani“, kazao je ovog mjeseca Mufeed al-Hasayna, ministar za stambeno zbrinjavanje Palestinaca.

Nije jasno šta se desilo sa obećanjima o 200 miliona dolara koja su dali Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati. Zvaničnici kažu da je problem što je donatorima uvijek potrebno puno vremena da ispune svoje obaveze.

Također, teško je prebaciti novac u Gazu otkako Hamas ima vlast, pišu agencije. Novac bi trebao ići palestinskim vlastima na Zapadnoj obali, koje su obećale da će preuzeti odgovornosti u Gazi i raspodijeliti novac. Međutim, to se još nije desilo.

Izvor: Agencije