Američka ambasada: Otkazati izbore u Makedoniji

Američka ambasada u Skoplju od vlasti u Makedoniji traži da se izbori zakazani za 5. juni ne održe.

Smatraju da nisu ostvareni uslovi za održavanje izbora jer nije izvršena reforma medija, nisu pročišćeni birački spiskovi, a i dalje postoji zastrašivanje glasača.

„Sjedinjene Države pozivaju stranke da ponovo sazovu Sobranje, otkažu izbore, ukinu aboliciju i posvete se agresivnoj reformskoj agendi sadržanoj u Sporazumu iz Pržina, kao i prioritetima EU-a za hitne reforme, Izvještaju Priebea te preporukama OSCE/ODIHR-a. Posvećeni smo naporima za pomoć pri rješavanju ove situacije u partnerstvu s EU-om, ali rješenje će zahtijevati jasnu političku volju.“

DUI za odgađanje izbora

Iz Demokratske unije za integracuju, albanske stranke koja je već osam godina koalicioni partner vladajućeg VMRO DPMNE-a saopšteno je da podržavaju inicijativu da se ponovo sazove Sobranje kako bi se odgodili izbori.

DUI traži podršku i ostalih političkih stranaka.

VMRO DPMNE se oglasio nakon susreta vođe stranke Nikole Gruevskog s njemačkim ambasadorom. Iz te stranke tvrde da je njihov prioritet da se poštuje volja građana, a glavni cilj stabilnost Makedonije i euroatlanski put države.

Očekuju se sastanci njemačkog diplomate sa liderima četiri glavne političke stranke u Makedoniji, a glavna tema razgovora je insistiranje demonstranata da makedonski predsjednik Đorge Ivanov povuče odluku o aboliciji političara.

VMRO-DPMNE predala je kasno u srijedu navečer izbornu listu s kandidatima za izbore raspisane za 5. juna.

Na listi vladajuće stranke su 123 kandidata, među kojima je 49 žena.

Rok za predaju izbornih lista istekao je u ponoć.

Iz VMRO-DPMNE je prethodno potvrđeno da će učestvovati na skorašnjim izborima, no ostale tri velike stranke – Socijaldemokratski savez Makedonije te albanske Demokratska unija za integraciju i Demokratska partija Albanaca – odlučile su se na bojkot izbora.

DUI i DPA, dvije vodeće albanske stranke u Makedoniji, prethodno su potvrdili da neće na izbore 5. juna, u znak protesta protiv “kontrole vladajuće stranke nad državnim organima i medijima”, čime su pojačali sumnju da će uopće izbori biti održani.

OSCE najavio povlačenje

Vodeća stranka opozicije SDSM već je ranije najavila da će bojkotirati izbore, sve dok “ne bude omogućeno slobodno i fer glasanje”.

Nakon što je potvrđeno da od velikih stranaka jedino VMRO-DPMNE izlazi na izbore, iz OSCE-a su najavili povlačenje iz Makedonije, uz napomenu da neće nadzirati izbore, javili su makedonski mediji.

Posljednjih je dana u Skoplju održano nekoliko odvojenih sastanaka čelnih ljudi četiri najveće stranke kako bi se prevladao zastoj u provedbi dogovora iz Pržina i našao način za početak prevazilaženja dvogodišnje političke krize.

Razgovarano je o povlačenju opće abolicije političara, odgađanju izbora i radu Specijalnog tužilaštva koje se bavilo aferom u vezi s prisluškivanjem razgovora.

Izvor: Al Jazeera i agencije