Samoubilački napad na štab policije u Kabulu

Napadač samoubica je bio obučen u policijsku uniformu (Reuters)

Jedan policajac je ubijen, a najmanje šest osoba je povrijeđeno u samoubilačkom napadu talibana na jedno od najčuvanijih mjesta Kabula, glavno sjedište policije, izvijestili su službeni izvori.

Napad je izveden u sjedištu kabulske policije, a eksplozija je bila toliko snažna da je odjeknula u cijelom centru grada u kojem su smještene zgrade najvažnijih državnih institucija i međunarodnih organizacija, prenosi Hina.

Taj dio grada osigurava velik broj naoružanih pripadnika policije i vojske, a sjedište policije okruženo je visokim betonskim zidom i brojnim nadzornim kamerama.

“Ja sam dobro, no smrtno je stradao jedan od mojih najboljih ljudi, šestero ih je ranjeno”, rekao je za AFP šef kabulske policije Zahir Zahir nedugo nakon napada.

Napadač u uniformi

“Riječ je o napadaču samoubici u policijskoj uniformi. U trenutku kada su ga moje kolege zaustavile, pokušavao je ući u prostoriju u kojoj sam se nalazio. Detonirao je eksploziv i raznio se”, rekao je novinarima Zahir, dodavši kao je u toku istraga da bi se doznalo na koji je način muškarac s eksplozivom uspio ući u sjedište policije.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Sediq Sediqqi rekao je da se napad dogodio oko devet sati ujutro.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad.

“Jutros oko devet sati jedan od naših mučenika izveo je napad. Brojni su u njemu smrtno stradali”, napisao je na Twitteru glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid.

Talibani često pretjeruju kada iznose broj žrtava u napadima za koje preuzimaju odgovornost.

Izvor: Agencije