Samoubilački napad na vojsku u Jemenu

U samoubilačkom napadu automobilom-bombom na vojni punkt u južnom Jemenu je ubijeno najmanje osam vojnika, a ranjeno je 10, saopćili su lokalni zvaničnici.

Napad izvršen u ponedjeljak u gradu Radaa je najvjerovatnije osvetnički potez boraca Al Kaide, nakon što su ranije tokom dana jemenske snage bombardirali borce koje Sanaa optužuje za zatočenje tri zapadnjačka taoca u južnoj provinciji al-Bayda, kazao je jedan zvaničnik.

Potez je uslijedio nakon neuspjelih pregovora koje su predvodili lokalne plemenske vođe, prenijeli su internetske stranice Mareb Press i Al-Masdar Online.

Vođe su pokušale nagovoriti plemenskog šeika Abdel-Ilaha al-Dhahaba da oslobodi dva Finca i Austrijanca, koji su kidnapirani u decembru u prijestolnici Sanaai.

Također, vođe su pokušale nagovoriti šeika da protjera borce Al Kaide za koje vlasti tvrde da ih šeik krije.

Al-Dhahabov brat Abdel-Raouf  je optužen da je vođa Al Kaide na Arapskom poluotoku, a sam Al-Dhahab je negirao da tri zapadnjaka zatočeni u njegovoj planinskoj utvrdi u blizini Radaa.

Okončanje napada

On je također zahtijevao da Vlada okonča zračne napade protiv osumnjičenih boraca, objavljeno je na stranici Mareb Pressa.

Vojska i specijalne snage su iz Sanaae stigli u Radaau prošle sedmice, u okviru priprema za akciju protiv osumnjičenih boraca.

Borci povezani s Al Kaidom su gotovo godinu dana kontrolirali dijelove južnih provincija Abayan i Shabwa, nakon čega su protjerani u vojnoj akciji sredinom 2012. godine.

Od tada se smatra da se kriju u udaljenim oblastima centralnog i istočnog Jemena.

Zračni napadi, koji su uglavnom izvršeni američkim bespilotnim letjelicama, navodno su za metu imali osumnjičene borce u Al-Baidu i drugim područjima.

Zračni napadi su učestali posljednjih sedmica, a sedam očitih napada bespilotnim letjelicama je zabilježeno od 19. januara, prema izvještaju britanskog Biroa za istraživačko novinarstvo, koje prati napade.

Predsjednik Abd Rabu Mansour Hadi je više puta naglasio odlučnost da eliminira Al Kaidu i kazao je da su napadi bespilotnim letjelicama izvršeni uz odobrenje jemenske Vlade, unatoč protestima zbog civilnih žrtava.

Izvor: Agencije