Samoubilački napad u Adenu

Vojni i vladini objekti bili su meta nekoliko napada naoružanih grupa (EPA)

Bombaš samoubica, za koga se sumnja da je iz redova Al-Kaide, aktivirao je danas eksploziv kojim je bio opasan u lučkom gradu Adenu na jugu Jemena, usmrtivši pet jemenskih vojnika, rekao je neimenovani sigurnosni zvaničnik, a očevici tvrde da je u napadu 10 osoba ranjeno.

Napad je, po svoj prilici, bio usmjeren protiv mladih vojnih regruta koji su čekali autobus pored vojnog kontrolnog punkta na sjeveru grada, pošto je napadač ušetao među njih, navode neimenovani svjedoci i sigurnosni izvori, prenose agencije.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su pripadnici naoružanih grupa su u prošlosti izvodili takve samoubilačke bombaške napade.

Al-Kaida izvan primirja

Pripadnici Al-Kaide nisu obuhvaćeni primirjem u Jemenu koje je počelo jučer između zaraćenih strana u toj zemlji.

Vojni i vladini objekti bili su meta nekoliko napada naoružanih grupa otkako su provladine snage istjerale šiitske pobunjenike prošlog ljeta.

Al-Kaida i Islamska držva Irak i Levant (ISIL), koriste haos uzrokovan ratom između vlade i pobunjenika da ojačaju svoj utjecaj u južnom Jemenu.

Međum, nakon što su ih dugo ignorisale, snage lojalne predsjedniku Abd-Rabbuu Mansouru Hadiju protiv njih otpočele su operacije u proteklih par sedmica, uz podršku vojne koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, navodi AFP.

Izvor: Agencije