Samoubilački napadi ISIL-a kod Ramadija

Borci Islamske države Irak i Levant (ISIL) ubili su osamnaest iračkih vojnika u samoubilačkom napadu automobilom bombom sjeverno od Ramadija, nastavljajući tako kontraofanzivu nakon što je iračka vojska prošli mjesec potisnula grupu iz tog grada.

Vojni izvori rekli su za Al Jazeeru da se današnji napad desio u mjestu Al-Bu Dhiaab, samo nekoliko kilometara od glavnog grada provincije Anbar. 

Tri bombaša samoubice grupe ISIL pokušali su napasti vojnike jedne brigade, ali dva njihova vozila uništena su raketama, dodaju ovi izvori. 

Treći bombaš samoubica je, ipak, uspio doći do kapije zgrade koja je sjedište iračke vojske te detonirao eksploziv, ubivši najmanje 18 vojnika. 

‘Veliki udarac za iračku vojsku’

“Ovo je veliki udarac za iračku vojsku. Područje sjeverno od Ramadija trebalo je biti sigurno”, izvještava iz Bagdada reporter Al Jazeere Imran Khan. 

Iračka vojska je ranije u januaru proglasila Ramadi oslobođenim, nakon velike ofanzive u kojoj su zauzeti Vladini uredi u centru grada. 

Međutim, od tada su se iračke snage suočile s učestalim napadima ISIL-a i žestokim otporom u predgrađu Ramadija u kojem se ova grupa još drži, a pri tome su ubijeni deseci iračkih vojnika prošle sedmice. 

Istovremeno, u naselju Shujirayah u istočnom Ramadiju iračke snage pokušavaju ukloniti 300 boraca ISIL-a.

“Ovo je četvrti put kako iračka vojska pokreće ofanzivu da zauzme istočna naselja, koja su posljednji džepovi u kojima se drže borci ISIL-a”, izvještava Khan, dodajući da ova grupa postavlja mine kako bi otežala napredak vojske. 

Izvor: Al Jazeera