Samoubilački napadi ISIL-a na iračke vojnike

Najmanje 80 iračkih vojnika i pripadnika šiitskih milicija poginulo je u seriji samoubilačkih napada grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na vojni konvoj u blizini Falluje.

Smrtonosni napadi dolaze u trenutku kada je iračka vojska pokrenula široku vojnu operaciju u Anbaru nakon što su pripadnici ISIL-a prošle sedmice zauzeli glavni grad te pokrajine, Ramadi.

Tri eksplozije pogodile su konvoj vojske koja se uputila u provinciju Anbar kako bi učestvovala u planiranoj ofanzivi za vraćanje pokrajinskog grada Ramadi iz ruku ISIL-a,  javio je reporter Al Jazeere Imran Khan.

Rekao je da su napadi zadali vojsci  “veoma veliki udarac” te da ISIL rutinski koristi automobile-bombe kako bi postigao “razoran učinak” protiv iračkih snaga.

“Autobombe su pokazale kao vrlo veliki problem za iračke snage sigurnosti”, javio je reporter Al Jazeere, ističući da je ta taktika odigrala veliku ulogu u zauzimanju Ramadija.

Napad za vrijeme pješčane oluje

Brigadni general Saad Maan Ibrahim, glasnogovornik zajedničke vojne komande, medijima je kazao da je broj žrtava manji.

„U napadima je ubijeno 17 vojnika“, kazao je Maan.

Također je dodao da je ISIL iskoristio pješčanu oluju koja je sinoć zahvatila najveći dio Iraka da krenu u bombaške napade.

Rekao da trenutno nije poznato koliko je napadača samoubica učestvovalo u bombaškim napadima, ali je kazao da su oni napali vojsku iz nekoliko različitih pravaca.

Prošlog mjeseca je stanica za kontrolu vode pala u ruke boraca ISIL-a nakon napada u kojima je također izvršeno nekoliko samoubilačkih akcija, u kojima je ubijen general koji je zapovijedao Prvom divizijom, te desetak oficira i vojnika.

Iračke snage su zauzele stanicu nekoliko dana kasnije.

Napadi su uslijedili samo nekoliko sati nakon što je iračka vlada najavila početak velikih operacija za vraćanje teritorija koje su pod kontrolom ISIL-a u zapadnoj provinciji Anbar.

Izvor: Al Jazeera