Samsung nudi odštetu bivšim radnicima

Samsung se, početkom ovog mjeseca, izvinio zbog loše reakcije na optužbe da su bolesti i smrti bivših radnika posljedica rada u njegovim fabrikama.

Ponudio se da im isplati odštete, ali ne priznaje nikakvu odgovornost. Sada će bivši radnici i njihove porodice, napokon, sjesti za sto s tim južnokorejskim elektronskim gigantom.

Posljednjih sedam godina Hwang Sang-ki, takoreći, ratuje protiv najmoćnijih južnokorejskih institucija. Sada je došao trenutak za razgovor sa Samsung Electronicsom.

Publicitet žrtava

Samsung ne može okretati glavu od ovog problema. Pregovori neće biti laki. No, najvažnije je koliko će se ozbiljno posvetiti tom problemu.

Hwangova životna priča i smrt njegove 22-godišnje kćeri, koja je umrla od leukemije nakon što je radila u Samsungovoj fabrici poluprovodnika, postala je inspiracija za film.

Publicitet za Hwangu je zaslužan za promjenu Samsungovog stava.

Početkom ovog mjeseca kompanija se povukla iz dugogodišnjeg sudskog procesa, u kojem mnoge porodice agenciji za kompenzaciju radnika pokušavaju dokazati da su bolesti uzrokovane radom u Samsungovim fabrikama.

Samsung se i dalje drži izvještaja istrage provedene u njegovim fabrikama poluprovodnika, koja nije našla nikakvu vezu između rada i bolesti. No, prošle sedmice se prvi put izvinio.

Trijumf za porodice

“Veoma nam je žao što ranije nismo uspjeli naći rješenje za ovaj delikatan problem. I ovim putem željeli bismo se najiskrenije izviniti ljudima koji su ovime pogođeni. Isplatit ćemo kompenzaciju bivšim zaposlenicima koji se bore sa bolešću i porodicama preminulih”, navodi se u saopćenju Samsung Electronicsa.

To bi moglo značiti da će i Hwang Hye-kyung dobiti odštetu zbog tumora na mozgu. Operacija joj je spasila život, ali uz veliku cijenu.

“Nakon operacije izgubila sam prijatelje. To me je potpuno promijenilo. Kao da živim u novom svijetu. Ne mogu ništa raditi što sam prije mogla”, kaže Hwang.

“Činjenica da se pregovori trenutno vode je veliki trijumf za porodice”, izvještava iz Seula Harry Fawcett, reporter Al Jazeere.

No, Samsung ne priznaje nikakvu odgovornost za bolesti svojih bivših zaposlenika. Umjesto toga, priča o ublažavanju boli i prevenciji izbijanja novih zdravstvenih problema.

Izvor: Al Jazeera