‘San o Bondiju’, predstava za goli život

U toku su posljednji diplomatski napori da se spriječi pogubljenje dvojice državljana Australije osuđenih na smrtnu kaznu u Indoneziji zbog krijumčarenja heroina. Sve pravne mogućnosti su iscrpljene, ali građani Australije ne odustaju od pokušaja da spase svoje sunarodnjake.

U jednom sidnejskom skladištu glumci uvježbavaju uloge koje im znače više nego ostale. San o Bondiju priča je o zatvorenicima osuđenim na smrt. Njihova situacija toliko je teška da se prepuštaju maštanju o imaginarnom životu.

Tema predstave je istinita priča o dvojici Australaca. Prije deset godina Andrew Chan i Marin Sukumaran uhapšeni su na Baliju. Zbog krijumčarenja heroina, osuđeni su na smrtne kazne. Sve žalbe uložene na presudu su odbijene.

Indonezijske vlasti nedavno su pogubile šestero stranaca. Chan i Sukumaran mogli bi biti sljedeći. Glumci u predstavi, koji su posjetili osuđene i sprijateljili se s njima, kažu da vrijeme ističe.

“Činimo sve što možemo za te momke. Umjetnici smo, ovo je ono što radimo. Glumac sam i ovo je jedino što mogu učiniti. Trudim se koliko mogu, jer mi je stalo do prijatelja”, kaže glumac Greg Hatton.

Cilj njihove prestave je prikupiti novac i upoznati javnost sa slučajem.

Rehabilitacija u zatvoru

“Ova predstava je prvi put izvedena 2008. godine. Tada je još bilo nade da će osuđeni biti spašeni. Ali, u međuvremenu je nestala. Poruka koju predstava šalje hitnija je nego ikada ranije”, javlja iz Sydneya reporter Al Jazeere Andrew Thomas.

U Australiji se vodi neumorna kampanja. Pridružili su joj se brojni slavni Australci. Porodice osuđenih mole za milost.

“To su dobra djeca. Svi prave greške. Napravili su glupost, ali ne zaslužuju da umru, ne zaslušuju to”, kaže Raji Sukumaran, majka Myurana Sukumarana.

Aktivisti tvrde da su Chan i Sukumaran rehabilitirani u zatvoru. Sukumaran je postao umjetnik i podučava druge zatvorenike.

“Ako je svrha boravka u zatvoru da se poprave, mislim da su obojica uspjeli su tome”, kaže Michael Chan, brat Andrewa Chana.

U kampanju je uključen i australski premijer. Međutim, slični apeli brazilske i holandske Vlade prije dvije sedmice ignorirani su. Australiska Vlada još nije javno saopćila hoće li odnosi s Indonezijom biti narušeni ako osuđeni budu pogubljeni. Čini se da predsjednik Joko Widodo ne namjerava popustiti.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera