Sana: Ljekari među desecima mrtvih u napadu

Privremena Vlada u Jemenu bori se protiv secesionista na jugu, pripadnika Al-Kaide i pobunjenih Houtija na sjeveru zemlje (EPA)

Najmanje 52 osobe su u četvrtak ubijene, a 162 povrijeđene u napadu na Ministarstvo odbrane Jemena u Sani, saopćili su zvaničnici nacionalnog komiteta za sigurnost.

Prvo se bombaš-samoubica u četvrtak ujutro zaletio automobilom punim eksploziva na kapiju zgrade Ministarstva odbrane, a nakon prvog naišao je i drugi automobil s napadačima koji su bili u vojnim uniformama i nastavljen je napad, javile su agencije.

Kako prenosi Reuters, ovo je najgori pojedinačni napad za posljednjih 18 mjeseci.

Među poginulima ima ljekara i bolničarki, kao i njemačkih državljana, navodi se u saopćenju komiteta.

Nije, međutim, precizirano koliko je poginulo oficira i napadača, navodi Reuters.

U međuvremenu, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle saopćio je u Berlinu da je poginulo dvoje njemačkih humanitaraca kao i jedan jemenski državljanin zaposlen u njemačkoj humanitarnoj organizaciji GIZ, javio je AP.

Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ove napade.

Stanje pod kontrolom

Poslije eksplozije su u stari dio Sane, u kojem se, pored Ministarstva obrane, nalazi i jemenska Centralna banka, stigli hitna pomoć i nekoliko vojnih vozila.

“Eksplozija je bila vrlo jaka. Cijela zgrada se zatresla, a iz nje se uzdigao veliki oblak dima”, izjavio je za Reuters očevidac koji radi u obližnjoj zgradi.

Ministarstvo odbrane je na svojoj internetskoj stranici objavilo saopćenje u kojem kaže da su svi napadači ubijeni ili ranjeni, ne navodeći pojedinosti o tome koliko ih je bilo.

“Stanje je pod kontrolom”, tvrdi se u saopćenju.

Privremena Vlada u Jemenu bori se protiv secesionista na jugu, pripadnika Al-Kaide i pobunjenih Houtija na sjeveru zemlje.

Zemlja je opterećena ekonomskim problemima, naslijeđenim od bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, koji je 2011. godine bio prisiljen sići sa vlasti.

Izvor: Agencije