Sanader osuđen na 10 godina zatvora

Odbrana Ive Sanadera tvrdila je tokom suđenja da nijedna optužba nije dokazana (EPA)

Bivši hrvatski premijer i bivši šef Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader u utorak je osuđen na 10 godina zatvora u Županijskom sudu u Zagrebu.

Sanader je proglašen krivim za ratno profiterstvo, jer je 1994. primio proviziju od austrijske Hypo banke, te za primanje mita kada je izdao nacionalne interese predavši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u.

Oko 12 sati policija je odvezla Sanadera s lisicama na rukama iz Županijskog suda u zatvor Remetinec, gdje je odmah pritvoren.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sudije Ivana Turudića presudu je objavilo u velikoj sudskoj dvorani, gdje se Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL sudilo nešto više od godinu dana.

“Ova presuda je poruka da se kazneno djelo ne isplati činiti, da će počinitelji biti kažnjeni”, kazao je sudija Turudić.

Zbog uzimanja 477.000 eura provizije od austrijske Hypo banke sredinom 90-ih Sanader je dobio tri i po godine zatvora, a sedam i po godina dosuđeno mu je zbog uzimanja mita od čelnika mađarskog MOL-a u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Kazna od pet miliona eura

Na kraju mu je sudsko vijeće izreklo jedinstvenu kaznu od 10 godina.

Prema nepravomoćnoj presudi nekada najmoćniji čovjek u Hrvatskoj dužan je vratiti nezakonito pribavljenih pet miliona eura u roku od dvije sedmice.

Ovo je ujedno i prva presuda u Hrvatskoj za ratno profiterstvo.

“Vaš utjecaj je bio golem i neosporan, bili ste autoritet svim vladajućim strukturama Republike Hrvatske i mogli ste nametnuti svoj utjecaj da se sklope poslovi koji su protivni interesu Republike Hrvatske”, rekao je sudija Turudić.

“Nanijeli ste štetu ugledu Republike Hrvatske u svijetu. Ne radi se o jednom ad hoc djelu… Radi se o brižljivo planiranim i organiziranim djelima”, kazao je on.

“Ovakvim vašim ponašanjem… Vi ste doista doprinijeli razočaranju ljudi, institucija i sustava i stvaranju opće atmosfere apatije i bezizlaznosti u društvu. Stvorili ste uvjerenje, pogotovo kod mladih ljudi, da se ne isplati raditi, da se do nekih ciljeva može doći… popreko.”

“Ova presuda je poruka da se kazneno djelo ne isplati činiti, da će počinitelji biti kažnjeni”, kazao je sudija Turudić.

“Vi ste svoju funkciju iskoristili za vlastito bogaćenje, a ne za opće dobro. Šalje se ovom presudom poruka ljudima koji obnašaju vlast… da je obavljaju za opće dobro i u interesu društva, a ne za vlastito bogaćenje.”

Advokati najavili žalbu

Sanaderovi advokati najavili su žalbu na osuđujuću presudu, te ocijenili kako imaju realne osnove za uspjeh.

“I dalje smatra da postoje okolnosti koje idu u prilog Sanaderu o kojima u ovom usmenom obrazloženju gotovo ništa nismo čuli, kao, naprimjer, o načinu raspolaganja novcem od strane [Roberta] Ježića”, kazao je advokat Čedo Prodanović.

Na pitanje kakva je bila reakcija Sanadera nakon čitanja presude, Prodanović je kazao: “Kako može reagirati čovjek koji je dobio deset godina zatvora?”

Po izlasku sa Suda, manja grupa građana zvižducima je dočekala troje Sanaderovih advokata, poručivši im da su branili ratnog profitera.

Sud je utvrdio da je Sanader primio pet miliona eura od čelnika MOL-a, iako je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći.

Sanader je mirno, bez komentara saslušao objavu presude na koju ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, čiju će konačnu odluku čekati u zatvoru.

Tužitelji su ranije zatražili maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

Odbrana je, pak, bila uvjerena da nijedna optužba nije dokazana.

Izricanje prve presude nekada najmoćnijem hrvatskom političaru pratili su novinari, snimatelji i fotoreporteri iz 40-ak domaćih i stranih redakcija, a presudu su izravno prenosile tri hrvatske televizijske kuće.

Brojni procesi

Sanaderu je tokom ovog postupka počelo i suđenje u slučaju Fimi medija, gdje ga se zajedno s njegovom bivšom strankom, Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i još nekoliko nekadašnjih HDZ-ovih dužnosnika tereti za izvlačenje blizu 92 miliona eura iz državnih institucija i firmi.

Dio novca, kako navode tužitelji, završio je u stranačkom “crnom fondu”, a dio u privatnim džepovima.

Sanadera očekuju ga i suđenja zbog pogodovanja HDZ-ovom zastupniku Stjepanu Fioliću prodajom zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja, te prodaje HEP-ove struje po povlaštenoj cijeni firmama Dioki i TLM.

Izvori: Al Jazeera i agencije