Sanader: Ovo je politički motiviran postupak

Nekada najmoćniji hrvatski političar u četverosatnom izlaganju kazao je da je optužnica sastavljena bez dokaza (EPA)

Bivši hrvatski premijer i nekadašnji predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader zaključio je prvog dana iznošenja svoje obrane u slučaju “Fimi media“ da je sve poslove oko financiranja stranke, koja se našla na optuženičkoj klupi zbog korupcije, vodio glavni tajnik Ivan Jarnjak.

„Glavni tajnik vodio je sve poslove oko financija stranke i bio prvi čovjek u funkcioniranju i poslovanju stranke. Potpisivao je završne račune i financijske planove, a uz njega su bili rizničar i računovodstvo kao najbliži suradnici s kojima je koordinirao rad na dnevnoj bazi“, rekao je Sanader.

Jarnjak je, tvrdi Sanader, vodio poslovanje i u predizbornim kampanjama, nakon što je od predsjedništva dobio smjernice za rad.

„Primjerice, u slučajevima angažiranja pjevača upravo je tajnik potpisivao ugovore“, rekao je Sanader.

Četiri sata izlaganja

Nekada najmoćniji hrvatski političar u svojem je četverosatnom izlaganju kazao i da je optužnica u „slučaju Fimi media“, za koju je uvjeren da ju je državno odvjetništvo napravilo po nalogu njegove nasljednice Jadranke Kosor, sastavljena bez ijednog dokaza koji bi potkrijepili objede njegovih suoptuženika.

„Optužnica se temelji na nebuloznim izjavama mojih suoptuženika koje se ničim ne potkrepljuju. Niti da sam uzeo novac niti da sam dao nalog. Gdje je tu bilo kakav dokaz, potkrijepa – nema je. To još jednom pojačava dojam i zaključak da je riječ o konstruiranoj optužnici koja se temelji samo na izjavama optuženika“, rekao je.

Sanader je ustvrdio da je u „politički motiviranom postupku“ prekršen niz njegovih prava te da se, da je poštivan zakon, trebao braniti sa slobode.

„Da se poštivao zakon branio bih se sa slobode. USKOK je bio dužan sve postupke spojiti u jednu optužniucu, a ako to već nije učinio USKOK, morao je Sud, jer je to po zakonu i predviđeno“.

Pojasnio je da je USKOK protiv njega istovremeno vodio niz istraga te da je optužnice podnosio svakih šest mjeseci do godinu dana kako bi se stvorio dojam „velike količine kriminala“.

Prozvao Kosor i Bajića

Osim Jadranke Kosor i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji su navodno ucjenjivali svjedoke na iskaze protiv njega, Sanader je za svoj kazneni progon prozvao i medije koji su ga u javnosti, kako tvrdi, unaprijed proglasili kriminalcem.

Više je puta ponovio da je sve radio u korist Hrvatske i svoje bivše stranke koju je, međutim, njegova nasljednica dovela na optuženičku klupu.

Kao i u svojoj prvoj obrani u „slučaju INA-MOL“ Sanader je podsjetio da je obnašao niz visokih državnih dužnosti, „sudjelovao aktivno u obrani, obnovi i afirmaciji Hrvatske u inozemstvu“, kao i da je HDZ učinio modernom proeuropskom strankom.

Ukratko se dotaknuo i svog odlaska iz politike ističući da ostavku nije podnio zbog kriminala već zbog ucjena oko granice sa Slovenijom.

Sanader će svoju obranu nastaviti sutra, a među ostalim najavio je kako će govoriti o imovini koju je prije ulaska u politiku navodno stekao u Austriji, čime želi opovrgnuti tvrdnje tužiteljstva da se obogatio korupcijom.

Optužbe o navodnom izvlačenju 70-ak milijuna kuna (devet milijuna eura) iz državnih institucija i tvrtki Sanader od početka pobija tvrdnjama da je žrtva političkog progona, dok se njegova bivša stranka brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.

Sve USKOK-ove optužbe, međutim, priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Uz Sanadera, jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva politički motiviranog postupka.

Izvor: Agencije