Sanchez iz pritvora službeno kandidat za predsjednika Katalonije

Jordi Sanchez slovi za člana tvrde jezgre koja je vodila marš prema proglašenju nezavisne Katalonije (EPA)

Predsjednik katalonskog Parlamenta je predložio Jordija Sancheza, koji se nalazi u pritvoru, kao kandidata za predsjednika regije, nakon što je to odbio Carles Puigdemont, objavio je Parlament u saopćenju.

Sanchez (52) ima vrlo malo izgleda stvarno postati predsjednik te regije sa 7,5 miliona stanovnika, jer je u pritvoru i zbog podjela u taboru secesionista, prenosi Hina.

Sanchez, predsjednik organizacije Katalonska nacionalna skupština, optužen je za neposluh i sudjelovanje u organiziranju referenduma o nezavisnosti 1. oktobra, uprkos zabrani Ustavnog suda Španije.

U pritvoru od 16. oktobra

Predsjednik katalonskog Parlamenta, autonomaš Roger Torrent, predložio ga je nakon savjetovanja s političkim grupama, jer on ima najveću podršku, navodi se u saopćenju katalonskog Parlamenta.

Parlament nije naveo datum za moguću imenovanje Sancheza, koji se nalazi u pritvoru blizu Madrida od 16. oktobra.

Bivši predsjednik autonomaške organizacije ANC bi trebao dobiti dopuštenje za izlazak od sudije Vrhovnog suda Španije zaduženog za istragu protiv njega, što je već ranije bilo odbijeno drugima.

Sanchez slovi za člana tvrde jezgre koja je vodila marš prema proglašenju nezavisne Katalonske republike 27. oktobra prošle godine.

Autonomaške stranke imaju apsolutnu većinu u katalonskom Parlamentu sa 70 od 135 mjesta.

Ne želi ga stranka krajnje ljevice

Ako se Jordi Sanchez kandidira, nije sigurno da će dobiti povjerenje, jer ga odbija stranka krajnje ljevice CUP.

Spominju se imena drugih secesionista, poput bivšeg glasnogovornika katalonske Vlade Jordija Turulla i ekonomistice Else Artadi, koji su oboje bliski Puigdemontu.

Katalonija je od 27. oktobra pod direktnom upravom centralne Vlade u Madridu i tako će ostati sve dok regionalni Parlament ne izabere novog predsjednika.

Izvor: Agencije