Sanders u predsjedničkoj utrci: Trump je sramota za SAD

Sanders je 2016. u borbi za demokratsku nominaciju izgubio od Hillary Clinton (EPA)

Američki senator Bernie Sanders najavio je kandidaturu za predsjedničke izbore koji trebaju biti održani sljedeće godine, javlja Reuters.

Sanders (77), koji sebe naziva demokratskim socijalistom, rekao je za jedan lokalni radio u rodnom Vermontu da će se ponovno boriti za demokratsku nominaciju, nakon što je prethodni put izgubio od Hillary Clinton. Ona je kasnije izgubila na izborima od Donalda Trumpa.

Reuters podsjeća kako je promijenio politiku Demokratske stranke i stekao lojalne sljedbenike strastvenim zalaganjem za liberalne prijedloge, poput besplatnog visokog obrazovanja i zdravstvene zaštite.

“Mislim da je aktualni stanar Bijele kuće sramota za našu zemlju. Mislim da je patološki lažljivac… Također mislim da je rasist, seksist, homofob, ksenofob, netko tko dobiva jeftine političke bodove”, rekao je Sanders.

Mnogo kandidata za demokratsku nominaciju

Najavio je kampanju koja će “preobraziti” SAD i stvoriti novu administraciju utemeljenu na načelima ekonomske, socijalne, rasne i ekološke pravde.

Ipak, slijedi mu natjecanje s nekoliko drugih kandidata koji također žele glasove demokratske stranačke baze.

Kandidature su već najavili Sandersove kolege senatori Cory Booker, Kamala Harris, Amy Klobuchar i Elizabeth Warren.

Osim njih, i drugi demokrati razmišljaju o predsjedničkim kandidaturama, uključujući bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i bivšeg guvernera Texasa Beta O'Rourkea.

Predizbori u kojima će biti određeni kandidati stranaka za predsjedničke izbore počinju u veljači 2020.

Izvor: Agencije