Sankcije pogađaju iranske studente

Iranski studenti u SAD-u i Kanadi žale se da velike banke zatvaraju njihove račune. No, banke kažu da jednostavno prate zakon kao dio međunarodnih sankcija protiv Irana.

Međunarodne sankcije možda nisu pokorile Iran, ali student Kamyar Ghorbanebrahimi ih osjeća.

“To je bilo vrlo neugodno. Osjećam da me tretiraju drugačije i nepravedno”, kaže on.

Banka TCF je nedavno pisala studentu prava na Univerzitetu Minnesota da krajem januara zatvara njegov račun, bez objašnjenja.

Pismo za 21 studenta

Još 21 student ovog univerziteta je dobio isto pismo. Svi oni imaju jednu zajedničku stvar: svi su iz Irana i sad se boje da će se morati vratiti kući bez diploma.

“Zabrinut sam da bi se ovo moglo ponoviti i s drugim bankama. Dakle, da, ovo je za nas znak za uzbunu”, rekao je Ghorbanebrahimi.

Banke kažu da su to morale učiniti zbog sankcija.

Međunarodne sankcije zbog iranskog nuklearnog programa bankama u SAD-u i drugdje zabranjuju da sarađuju s iranskim finansijskim institucijama – osim u obrazovne svrhe. Studenti kažu da nisu ništa skrivili.

Jedan glasnogovornik banke odbio je izaći pred kameru, ali je rekao Al Jazeeri da cilj nisu iranski studenti. Svi koji su primili pismo prekršili su propise SAD-a, iako nije htio reći kako.

Zvaničnici Univerziteta kažu kako se čini da banke odbijaju posao – i to ilegalno – kako bi smanjile rizik. A rizik je realan.

Američki regulatori kaznili su 2010. godine Royal Bank of Scotland sa 500 miliona dolara zbog ilegalnih transakcija s Iranom i drugim zemljama.

“Mi zaista smatramo da su ovi studenti nevini, da ih se tretira nepravedno i diskriminira. Razmatramo da podnesemo tužbu glavnom tužiocu Minnesote zbog diskriminacije”, kaže William Beeman sa Univerziteta Minnesota.

Problemi studenata još su teži jer je banka o kojoj se radi TCF. Svaki novi student Univerziteta Minnesota dobija ovakvu karticu, koja istovremeno služi kao studentska iskaznica i bankovna kartica.

Godišnje milion dolara

Banka za to Univerzitetu godišnje plaća milion dolara.

Čini se da TCF nije jedina banka koja je Irancima rekla da njihov novac više nije dobrodošao. 

Nedavno je TD Canada Trust zatvorila iranske bankovne račune.

Zvaničnik TD-a je rekao kako se odluka banke da odbije usluge temelji na “informacijama” koje povezuju račune s Iranom, “a ne etnička pripadnost ili ime osobe”.

Za Gorbanibrahimija i druge Irance, koji se nadaju da će ostati u inostranstvu dok ne završe obrazovanje, sankcije bi mogle značiti pitanje univerzitetske diplome.

Izvor: Al Jazeera