Sankcije Rusije i Zapada utječu na Balkan

Izvoz u Rusiju nije lak – razlog su visoki standardi koje je nametnula ta država i nezasito tržište koje broji blizu 150 miliona ljudi.

Ipak, kada se prođe birokratija, Rusija je pogodno mjesto za izvoz hrane.

Ali od 2014. godine izvoznici i mnoge kompanije iz Evropske unije otežano rade zbog sankcija koje je Rusija uvela Zapadu, nakon što je i sama sa druge strane došla pod iste, javio je iz Moskve reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Utjecale su sankcije i na dio hrvatskih privrednika. Dijelom zbog nemogućnosti izvoza poljoprivrednih proizvoda, jer Hrvatska je kao dio Evropske unije na udaru ruskih sankcija.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori kažu da se privrednici interesiraju za Rusiju. Uz podatak da je izvoz pao za tri posto.

Promjena kursa rublje

“Kontramjere evropskim sankcijama koje je uvela Ruska Federacija, poglavito se odnose na poljoprivredne proizvode, dakle, trenutačno je na snazi zabrana uvoza voća, povrća, mesa i mlečnih proizvoda. Naši izvoznici su pritom izgubili otprilike 25 do 30 miliona dolara”, kaže Jakov Despot iz Hrvatske gospodarske komore u Moskvi.

Ipak, Rusija je poznata kao odlično mjesto za poslovanje kompanija koje rade u građevinarstvu, ali i oni se sada suočavaju s problemima.

“U Rusiji je donijeta uredba kojom se zabranjuje uvoz robe iz EU-a na projekte koji se finansiraju iz ruskoga budžeta. Mi ćemo se, normalno, morati prilagoditi tim uredbama i dio proizvodnje ćemo prenijeti u Rusiju da bi ti naši proizvodi, postali de facto ruski proizvodi”, kaže Siniša Bartol iz hrvatske kompanije „Proklima“.

Srbija, kao zemlja koja se još nije domogla članstva u EU-u, nije imala obavezu da uvede Rusiji sankcije, kao što su to tražili iz Brisela. Samim tim, Rusija nije uzvratila, pa su srpski privrednici dobili šansu da pojačaju izvoz koji je 2013. iznosio milijardu dolara.

“Ponovili smo taj rezultat 2014. godine, gde su nam sankcije definitivno doprinele povećanju izvoza, ali nažalost u poslednjih dva meseca je došlo do promene kursa rublje, došlo je do promene ekonomske situacije i poslovne klime u Ruskoj Federaciji i samim tim onemogućilo taj isti izvoz”, objašnjava Sveta Vasiljević iz  Privredne komore Srbije u Moskvi.

Zatvorena predstavništva

Pad rublje poskupio je uvoz, a Rusija se zbog krize usmjerila na sebe i odrekla dijela uvoza. Provjera je u početku bila striktna, pa je više zemalja bilo pod provjerom ruskih vlasti da u Rusiju uprkos sankcijama izvoze evropsku robu – među njima BiH i Srbija.

Bilo da je riječ o promenljivom kursu rublje ili međusobnim sankcijama između Rusije i Zapada, tek, mnogi predstavnici zapadnih kompanija zatvorili su svoja predstavništva u Moskvi.

Sada, mnogi ekonomisti smatraju da bi situacija koja je postojala pre 2014. mogla da se vrati tek za nekoliko godina, sa neizvjesnim ishodom.

Izvor: Al Jazeera