Sankcije Rusiji prijetnja njemačkoj ekonomiji

Slabljenje ruske ekonomije pogađa i zemlje Zapada, najviše Njemačku, čije su kompanije vlasnice velikog dijela ruskog vanjskog duga.

Sankcije Rusiji su neizbježne, dokle god ta zemlja ne počne poštivati suverenitet Ukrajine.

Potvrdila je to njemačka kancelarka Angela Merkel u svom današnjem obraćanju pred Bundestagom.

“Cilj je bio i ostao sigurnost Europe zajedno s Rusijom, a ne protiv Rusije. Želimo ojačati poslovne ugovore među našim društvima. Želimo da zajedno odgovorimo na izazove koji stoje pred međunarodnom zajednicom. Ali na tom putu ne možemo biti sami. Na Rusiji je da prihvati našu ponudu za dijalog na bazi dugoročnog mira u Europi”, rekla je Merkel.

“Sve dok ne postignemo taj cilj, sankcije će biti neizbježne. Ali želim još jednom naglasiti da sankcije same po sebi nisu naš cilj, niti su ikada bile”, dodala je.

Bankrot vodi otpisu dugova

Ruska ekonomija je u konstantnom padu i analitičari procjenjuju da će, ukoliko Rusija dođe do praga bankrota, Njemačka među zapadnim ekonomijama platiti najvišu cijenu.

“Ukoliko se nastavi pad ruske ekonomije, ukoliko dođe do nacionalnog bankrota kao 1998., negativne posljedice po Njemačku bit će veće u odnosu na bilo koju drugu zapadnu ekonomiju. Ruski industrijski razvoj zasnovan je na jakoj njemačkoj industriji. I ukoliko Rusija bankrotira, doći će do velikog otpisa dugova njemačkih kompanija”, objašnjava Robert Halver, trgovac na frankfurtskoj burzi.

Međutim, tenzije između Njemačke i Rusije nisu se odrazile na današnje poslovanje na tržištu kapitala tih zemalja.

Indeks frankfurtske burze je sredinom dana porastao za dva posto, dok je vrijednost indeksa burze u Moskvi porasla za gotovo šest posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije