Oglasi

Sannino u trodnevnoj posjeti BiH

Evropski zvaničnik je za Al Jazeeru komentirao trenutnu političku krizu te njene posljedice za proces pristupanja EU.

Generalni direktor Opće uprave za proširenje pri Evropskoj komisiji (EK) Stefano Sannino u trodnevnoj je posjeti Bosni i Hercegovini.

Razgovara s lokalnim političarima o provođenju reformi, nužnih za proces integracija u Evropsku uniju (EU). U razgovoru za Al Jazeeru komentirao je trenutnu političku krizu te njene posljedice za proces pristupanja.

Nije toliko bitno kako izbjeći krizu, nego kakva rješenja ona možete dati, kaže Sannino.

On smatra da kriza može biti izazov da se pokaže zrelost institucija ili test da li je interes države bitniji od stranačkog.

Uspostaviti valjan mehanizam

"Vjerujem da čak i tokom krize postoji šansa da se uradi nešto dobro. A na političkim liderima je da je iskoriste", kaže Sannino.

No, u slučaju Bosne i Hercegovine kriza je usporila proces integracija. Još uvijek se čeka na provedbu presude Sejdić-Finci, koja bi izmijenila diskriminirajući Ustav i Izborni zakon za pripadnike nacionalnih manjina.

"Nakon toga treba uspostaviti valjan mehanizam za koordinaciju s EU-om, jer ako, kako se nadamo, jednom dođe do pregovora, onda takav mehanizam pora postojati, kako bi omogućio zemlji da govori jednim glasom i bude u stanju da pregovara na smislen način. Drugi element koji će se vjerovatno dogoditi je održavanje popisa [stanovništva]. Nadamo se da će se u oktobru to konačno završiti", govori Sannino.

Presudna je politička volja

Svi elementi su tu, presudna je politička volja. Isti je slučaj i s krizom u Makedoniji, kaže Sannino.

Hrvatska i Crna Gora mogu poslužiti kao dobar primjer i stimulans ostatku regije. Napredak je postigla i Srbija. Iako je dijalog između Beograda i Prištine presudan elemenat za nastavak procesa, on nije jedini.

"Prvi je nastavak provođenja reformi u zemlji, posebno kada je riječ o pravosuđu i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Zadnji, vrlo važan je kontinuirana provedba takozvanih kriterija iz Kopenhagena, koji govore da postoje demokratske institucije", kaže direktor za proširenje u EU-a.

Brisel budno prati sva dešavanja na Balkanu i uvjerava da je i dalje zainteresiran za proces proširenja.

Izvor: Al Jazeera