Šansa regionalnog razvoja riječnog prometa

Rehabilitacija i modernizacija plovnog puta rijeke Save, te Luke Brčko, regionalni je projekat koji čeka na realizaciju.

Sporazum su potpisale Bosna i Hercegovina i Hrvatska, ali Srbija još nije.

Dok se to ne desi, neće biti aktivirano 5,6 miliona eura evropskog novca za deminiranje desne obale Save i izradu projekta plovnosti rijeke, od Beograda preko Brčkog do Siska.

U Luku Brčko, Dunavom iz Crnog mora, brodovi, jedan za drugim, dovoze 6.000 tona uglja.

Evropski fondovi

„Sada je 30-tak odsto od prijeratnog kapaciteta, prije rata je dolazilo mnogo više roba, radilo se non-stop u 2-3 smjene“, kaže dizaličar Mirsad Omić.

Trenutno se radi u jednoj smjeni.

Vasi Antiću, iako je pred penzijom, nije se teško popeti na dizalicu. Motor mora biti u savršenom stanju, iako brodovi rjeđe dolaze u luku.

„Problem suša, nizak vodostaj, neplovnost Save. Neće brodari da ulaze u nepoznato“, kaže Antić, radnik u luci.

Riječni put mogao bi im biti poznat ako bi se deminirala desna obala Save, od Brčkog do Beograda, što uključuje i projekat plovnosti rijeke. 

Za to je iz evropskih fondova osigurano bespovratno 5,6 miliona eura.

To je šansa za regionalni razvoj riječnog saobraćaja, tvrde u luci Brčko.

„Sad plovni put niko ne čisti, ali kada ga očistimo dobićemo 5a kategoriju, što znači plovnost 365 dana u godini, tu istu plovnost nosi i Dunav“, ističe Dražen Petrović, predsjednik UO Luke.

Time bi ubuduće, kao i na Dunavu, iz Beograda do Brčkog, Savom mogli saobraćati brodovi od 3.000 tona, a od Brčkog do Siska plovila od 2,5 hiljade tona.

Učinak pretovara roba u lukama duž Save, tako bi bio povećan.

„Bosna i Hercegovina i Hrvatska potpisale su sporazum o obnovi i modernizaciji plovnog puta rijeke Save te Luke Brčko. Regionalnom projektu trebalo bi da pristupi i Srbija“, javio je reporter Al Jazeere Boris Gagić.

No, Srbija sporazum još nije potpisala. Bez toga, neće se realizovati naredni projekat, kredit Svjetske banke od trideset miliona dolara za modernizaciju luke Brčko.

Gubici privrede

„Lučki operater bi u prvoj fazi bila sadašnja Luka Brčko, a u budućnosti bi poslovi bili dati u koncesiju onima koji bi bili sposobni obavljati taj posao“, naglašava Pero Gudeljević, ministar privrede Distrikta.

Posao riječnog pretovara, umjesto luke Brčko, kaže direktor Luke Brčko, Mustafa Nuković, dobrim dijelom obavljaju luke na Dunavu. Na gubitku su oni, ali, smatra i bh. privreda zbog dodatnih troškova prevoza ili carine.

U milionima tona, nekada se vršio transport materijala rijekom Savom. Sada je pao na stotine hiljada.

Novim projektima može se dati zamah savskom plovnom putu.

Izvor: Al Jazeera