Sapleteni Sirijac ide u špansku nogometnu akademiju

Laszlo je dobila otkaz u desničarskom N1TV kanalu nakon što su objavljeni snimci koji pokazuju kako sapliće Mohsena i udara druge izbjeglice (Reuters)

Izbjeglica iz Sirije, kojeg je mađarska novinarka saplela na granici dok je nosio dijete, što je izazvalo globalno zgražanje i reakcije, seli se u predgrađe Madrida nakon što mu je jedna španska nogometna akademija ponudila uvjete za obnovu života.

Osama Abdul Mohsen i njegov sin Zaid nalaze se u vozu koji u špansku prijestolnicu treba stići u srijedu u ponoć, kazao je Luis Miguel Pedraza iz škole CENAFE koja obučava nogometne trenere.

Sa sirijskim izbjeglicama u vozu nalazi se i jedan od diplomanata škole koji govori arapski jezik.

Mohsen je snimljen videokamerama kada je nosio sina preko granice i kada ga je mađarska snimateljica Petra Laszlo saplela na tlo, u polju gdje se nalazio veliki broj izbjeglica koje su bježale od vlasti nedaleko od mađarskog sela Roszke.

Na kraju je stigao u Njemačku gdje su mediji otkrili da je u Siriji bio nogometni trener. Akademija ga je potom nagovorila da dođe u Španiju gdje će boraviti u jednom stanu nedaleko od školskog kompleksa za treniranje u madridskom predgrađu Getafeu.

Otkaz za snimateljicu

Akademija želi pronaći Mohsenu posao u ogromnom španskom sektoru treniranja nogometa, no problem predstavlja činjenica da on govori samo arapski i malo engleskog jezika i treba sada naučiti španski, kazao je Pedraza koji je nekada na reprezentativnom nivou bio nogometni sudija.

„Prva stvar je da mu pomognemo da se smjesti. Pomažemo mu iz humanitarnih razloga, a kasnije ćemo tražiti dalje. Zainteresiran je za našu školu“, istakao je Pedraza.

Ova akademija također planira pomoći Mohsenu da aplicira za azil u Španiji. Ova država je prošle sedmice pristala primiti 17.680 izbjeglica iz Sirije i drugih država u sklopu plana koji je napravila Europska komisija.

Mađarica Laszlo je dobila otkaz u desničarskom N1TV kanalu nakon što su objavljeni snimci koji pokazuju kako sapliće Mohsena i udara druge izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera i agencije