Sara Kolak donijela Hrvatskoj zlato u bacanju koplja

Sara Kolak je bacila koplje 66,18 metara, čime je postavila osobni i državni rekord (EPA)

Hrvatska atletičarka Sara Kolak postala je pobjednica na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, po drugi put u dva dana popravivši osobni i državni rekord. koji sada iznosi 66,18 metara, a postigla ga je u četvrtoj seriji finala.

Kolak je u drugoj seriji osigurala mjesto među osam najboljih kopljašica, što joj je bio prvi cilj za finale, a najbolji hitac bacila je u četvrtoj seriji, kada je za gotovo dva metra popravila svoj osobni i državni rekord (64,30 mrtara), postavljen samo dan prije u kvalifikacijama.

Tim je hicem za metar i 26 centimetara nadmašila do tada vodeću Južnoafrikanku Sunette Viljoen, koja se više nije uspjela približiti senzacionalnoj 21-godišnjikanji iz Ludbrega.

Obećala sebi medalju

Svjetska rekorderka, Čehinja Barbora Špotakova, koja je mogla postati prva atletičarka s tri uzastopna olimpijska zlata u istoj disciplini, morala se na kraju zadovoljiti brončanim odličjem, do kojeg je stigla s prednosšću od samo dva centimetra u odnosu na Poljakinju Mariju Andrejczyk, jedinu koja je u kvalifikacijama prebacila 67 metara, ali taj rezultat nije uspjela ponoviti u finalu.

Hrvatska je time stigla do drugog atletskog, a ukupno petog zlatnog odličja na Igrama u Rio de Janeiru.

Među prvim čestitarima bila je dvostruka olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković.

“Sandra Perković i braća [Martin i Valent] Sinković su mi rekli najbolju moguću stvar prije finala. Rekli su mi da samo uživam, a iz tog uživanja je nastalo olimpijsko zlato”, kazala je poslije nastupa Sara Kolak.

“Obećala sam sebi da ću se u finalu boriti isključivo za medalje. Ne vidim smisla uopće nastupiti u finalu među 12 najboljih na svijetu ako ne želite osvojiti medalju ili pobijediti. Nije počelo dobro, ali mi se sve posložilo u četvrtom hicu. Moj trener je rekao da ću baciti 66,13 metara, a ja sam bacila pet centimetara više, pa mi vjerojatno slijedi kazna”, kazala je Sara Kolak, koja je bila najmlađa sudionica finala i jedna od najvećih senzacija dana.

Kolak se u Riju pridružila Josipu Glasnoviću (trap), Valentu i Martinu Sinkoviću (veslanje), Sandri Perković (bacanje diska), te Šimi Fanteli i Igoru Mareniću (jedrenje – klasa 470) koji su za Hrvatsku osvojili zlata.

Uspješniji nego u Londonu

Srebra su osvojili Tonči Stipanović (jedrenje) i Damir Martin (veslanje).

Najmanje srebrnu medalju osvojili su vaterpolisti (igraju finale sa Srbijom), a brončanu medalju osigurao je boksač Filip Hrgović, koji u petak ima priliku ući u finale i osigurati sjajnije odličje.

Ovo su, s devet osvojenih medalja, najsupješnije Igre za Hrvatsku od njezinog osamostaljenja.

Dosada su rekordne bile Igre u Londonu prije četiri godine, kada su hrvatski sportaši osvojili šest medalja – tri zlata, jedno srebro i dvije bronce.

Izvor: Agencije