Saračević za AJB: Naša generacije je igrala u garažama

Saračević ističe da je sretan što u Dohi igraju četiri reprezentacije iz naše regije (Al Jazeera)

Piše: Emir Delić

Proslavljeni rukometni as Zlatko Saračević u Dohi, na Svjetskom prvenstvu, boravi kao novinar. Komentator je hrvatskog RTL-a i definitivno omiljen lik u press centru.

Otvoren, srdačan i pristupačan, voli pričati o prošlim vremenima kada je žario i palio rukometnim terenima. Legendarni Banjalučanin bio je jedan od vodećih igrača prve velike generacije hrvatske rukometne reprezentacije koja je u Atlanti 1996. godine osvojila olimpijsko zlato.

Jedna od novinarima zanimljivih priča je upravo o odnosu rukometaša i novinara. Smeta mu potenciranje priče o nesportskom životu hrvatskih rukometaša koji nakon utakmice vole zapaliti cigaru…

„Ja se sjećam da su konobari u hotelu na Islandu 1995., za vrijeme Svjetskog prvenstva kada je Hrvatska osvojila srebro, imali zadatak da posebnu pažnju obrate na neke reprezentacije, da im ništa ne nedostaje. Tako su recimo Šveđanima pripremali puno voća, Rusima puno vode, a Hrvatima dovoljno pepeljara na stolovima“, priča aktuelni pomoćni trener Zagreba.

Bez obzira na podsmijehe zbog pepeljara, Hrvati su uzeli srebro, Šveđani bronzu, a Rusa nije bilo ni među četiri najbolje.

Prazne dvorane

Zlatko ističe da je sretan što u Dohi igraju četiri reprezentacije iz naše regije.

„Hrvatska je već tradicionalno na velikim takmičenjima i uvijek je jedan od favorita, neko od koga se očekuje dobar rezultat. Slovenija je uvijek dobra, Makedonija ima pristojnu ekipu. Srbija nekad ima ekipu, a nekad nema. E, Bosne i Hercegovine nije bilo nigdje. I sada je konačno stigla na veliku scenu, a to je jako važno. Jer, Bosna je kolijevka rukometa. Nije to što sam ja Bosanac, ali je tako i to stalno govorim.“

Titulu svjetskog prvaka brani Španija. Saračević ih i u Dohi vidi daleko.

„Hrvatska je veliki favorit. Među četiri najveća sa Danskom, Francuskom i Španijom. Njemačka ima dobru ekipu, tu je i Slovenija, Makedonija. Rukomet je sport kontakta, igra se agresivno, devet utakmica u 16 dana i to je nemoguće izdržati. Ko bude imao širinu i koga sreća pomiluje i ne bude imao problema  sa povredama, taj ima najveće izglede za dobar rezultat“, kaže.

Oduševljen je Dohom, organizacijom prvenstva, ali mu smeta što su tribine veleljepnih dvorana prazne.

„Ovdje je biznis u pitanju i to mogu razumjeti. Ovdje je fenomenalno, ugodno vrijeme, zaista svi uživamo, fenomenalne dvorane, samo nedostaje gledalaca, ali dobro… Moja generacija je igrala u garažama, a ovi sada imaju sreću pa igraju u arenama. To je život, različita su vremena i moramo se prilagođavati“, rekao je za Al Jazeeru jedan od najboljih rukometaša sa ovih prostora.

Izvor: Al Jazeera