Saradniku Berlusconija sedam godina zatvora

Dell'Utri (72) se nalazi u pritvoru u Bejrutu, nema pravo na žalbu i ova presuda je konačna (EPA)

Najviši apelacijski sud u Italiji potvrdio je presudu od sedam godina zatvora Marcellu Dell'Utriju, nekadašnjem senatoru i bliskom suradniku bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Dell'Utri (72), koji se nalazi u pritvoru u Bejrutu gdje je prošlog mjeseca uhićen, nema pravo na žalbu i ova presuda je konačna.

Sud u Palermu je prošlog mjeseca proglasio Dell'Utrija bjeguncem, kada je utvrđeno da je napustio zemlju uoči izricanja konačne presude, za koju agencija Reuters ocjenjuje da predstavlja još jedan udarac za Berlusconija, prenosi Tanjug.

Talijansko tužiteljstvo je zatražilo od libanonskih vlasti da Dell'Utri bude izručen.

‘Posredovao između Berlusconija i mafije’

Dell'Utrijev odvjetnik Giuseppe Di Peri je izjavio da je “ogorčen i razočaran” presudom, dodajući kako razmišlja da slučaj iznese pred Europski sud za ljudska prava.

Dell'Utri je bio suradnik Silvija Berlusconija i bivši je senator.

Sud ga je osudio za pripadnost mafiji navodeći da je posredovao između mafijaških bosova i Berlusconija prije nego što je bivši premijer ušao u politiku.

On je ranije rekao da nema nikakve veze sa sicilijanskom mafijom.

Berlusconi je u petak, u domu za starije u blizini Milana, počeo služiti kaznu društveno korisnog rada, na koju je prošle godine osuđen zbog utaje poreza.

Berlusconi brine za pacijente s Alzheimerom

Berlusconi (77), koji je prošle godine izbačen iz Parlamenta, morat će godinu dana jednom tjedno raditi kao volonter s pacijentima koji boluju od Alzheimerove bolesti.

Nakon prvog radnog dana u domu Berlusconi je izašao nasmijan, ali nije bio raspoložen za izjave okupljenim predstavnicima medija.

Kasnije je za regionalnu TV stanicu Lombardi rekao da su mnogi od pacijenata koje je vidio u vrlo teškoj situaciji, navodeći da ga je jedna žena čak poljubila.

Izvor: Agencije