Saradnja Merkel i Camerona na reformama u EU

Merkel je, takon sastanka sa Cameronom, napomenula kako u EU žele da Velika Britanija ostane u toj međudržavnoj zajednici (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako će sarađivati s britanskim premijerom Davidom Cameronom u vezi sa reformiranjem Europske unije (EU), javljaju agencije.

Merkel je, nakon sastanka s Cameronom u Berlinu, na konferenciji za medije nagovijestila mogućnost revizije ugovora EU u svjetlu prijetnji Velike Britanije koje se odnose na napuštanje Unije.

„Gdje postoji volja, postoji i način. Europa je mnogo puta to i dokazala“, poručila je ona i naglasila kako svako zna da postoji potreba uvođenja promjena u ugovorima Europske unije.

Njemačka kancelarka je istakla da je na današnjem sastanku s britanskim premijerom razgovarala o samitu G-7, oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), imigrantima, ukrajinskoj krizi i očekivanjima Velike Britanije od EU.

Potrebne promjene

Merkel je napomenula kako u EU žele da Velika Britanija ostane u toj međudržavnoj zajednici.

Cameron, koji je 7. maja dobio drugi mandat na mjestu britanskog premijera, je izjavio da EU mora biti fleksibilna prema „većim državama, većem europskom igraču“ i da su potrebne promjene u ugovorima Europske unije kako bi Velika Britanija ostala u ovom bloku.

Istakao je kako bi preferirao da Velika Britanija ostane u reformiranoj Europskoj uniji, ali i jasno istakao kako je sve moguće ukoliko se ne ispune britanski zahtjevi.

„Mi smo dvoje lidera iz redova desnog centra i imamo slične poglede o mnogim stvarima. Vjerujemo u fiskalnu odgovornost, kako kod kuće, tako i u EU. Vjerujemo u slobodna tržišta, u Atlantske odnose i slobodnu trgovinu“, kazao je šef britanske Vlade.

Izvor agencije AP u Cameronovom uredu naveo je kako je stav Merkel, pokazao dobrodošli stav prema mogućim promjenama sporazuma.

Prijedlog reforme

Cameron, između ostalog, želi ograničiti migrantima iz EU pristup britanskim dobrima, unaprijediti pojedinačna tržišta i izboriti garancije za države koje nisu u eurozoni da imaju jednaka prava sa većom integracijom.

Očekuje se da krajem juna predstavi svoj prijedlog reforme EU.

Izvor: Agencije