Saradnja u predmetima ratnih zločina

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i zamjenica glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Jadranka Lokmić-Misirača potpisali su u četvrtak u Briselu ugovor o razmjeni informacija i dokaznog materijala.

Podrška iz Haga

Tužilaštvo Haškog tribunala (ICTY) pozdravilo je potpisivanje protokola.

“Potpisivanje sporazuma, čiji je cilj da se doprinese saradnji između ureda dva tužilaštva kako bi se kaznili počinioci teških zločina, predstavlja značajan korak u borbi protiv nekažnjivosti u bivšoj Jugoslaviji”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

“Poboljšana saradnja između ureda tužilaštava je kritično za žrtve zločina tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koji traže pravdu i obeštećenje za njihove patnje”, piše u saopćenju i dodaje da će, ukoliko bude adekvatno primijenjen, protokol koji je potpisan u Briselu “ponuditi rješenje za probleme kao što su paralelne istrage između dviju država i predstavljati značajan korak u rješavanju zaostajanja u predmetima u Bosni i Hercegovini”.

Protokol definira razmjenu informacija i dokaza po principu dobrovoljnosti u predmetima ratnih zločina.

Protokol će omogućiti razmjenu informacija i saradnju u istragama. Otvorit će, također, put suđenjima osumnjičenicima za ta krivična djela koji su pokušavali izbjeći pravdi skrivajući se iza nemogućnosti svojih zemalja da izruče svoje državljane progonjene u susjednoj zemlji.

Protokol je “važna etapa u jačanju regionalne saradnje na području ratnih zločina”, ocijenio je jedan evropski dužnosnik. “Pridonijet će, također, procesu pomirenja na Balkanu”, istaknula je Evropska komisija (EK), prenosi Hina.

Razmjena dokaza

Protokol bi trebao doprinijeti efikasnijem vođenju postupaka, eliminiranju paralelnih istraga, a olakšat će i razmjenu dokaza.

Bosna i Hercegovina i Srbija su vodile paralelne istrage slučajeva Tuzlanske kolone i Dobrovoljačke ulice, zbog nemogućnosti izručenja državljana i nepostojanja pravne osnove za saradnju.

Srbija od danas ima reguliranu saradnju u istrazi ratnih zločina sa svim zemljama regiona.

Do sada je zahvaljujući sporazumima razmijenjeno 150 predmeta za ratne zločine s tužilaštvima u regionu.

O tome koji su najvažniji detalji sporazuma i kako će se on provoditi u praksi za Al Jazeeru je govorio Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije.

Izvor: Al Jazeera