Sarajevo: Evakuacija stanara radi bombe

Uklanjanje bombe će biti izvršeno u ponedjeljak rano ujutro, između tri i četiri sata (Anadolija)

U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak nadležni organi će izvršiti uklanjanje avionske bombe pronađene protekle sedmice na jednom gradilištu u općini Novo Sarajevo.

Radi se o bombi teškoj oko 500 kilograma, zaostaloj iz Drugog svjetskog rata, koju su radnici pronašli praveći iskopinu na gradilištu u Novom Sarajevu.

Iz općine je saopćeno da je Federalna uprava civilne zaštite, kao nadležna institucija za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava sačinila “Operativni plan uklanjanja i uništavanja neeksplodirane avionske bombe pronađene u ulici Malta, općina Novo Sarajevo”.

U školi Hrasno

Prema planu, uklanjanje bombe će biti izvršeno u ponedjeljak rano ujutro, između tri i četiri sata, a najkasnije do 2,30 privremeno će biti evakuirano stanovništvo u radijusu 250 metara, kao i stanovništvo iz visokih zgrada uz rub zone od 250 metara koje imaju vizuelni kontakt prema lokaciji na kojoj se nalazi bomba.

Potpuno će biti zabranjeno kretanje u radijusu od 250 do 1.200 metara od pomenute lokacije, a ograničeno u radijusu od 1.200 do 1.700 metara, saopćeno je iz općine Novo Sarajevo.

Stanovništvo će iz kuća i stanova biti evakuirano u obližnju Osnovnu školu “Hrasno”, a iz općine su sugerirali građanima koji ne žele u privremeni smještaj da se smjeste kod rodbine i prijatelja.

U akciji uklanjanja avionske bombe će učestvovati federalna i kantonalna civilna zaštita, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Općinski štab civilne zaštite Novo Sarajevo.

Izvor: Agencije