Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćini EYOF-a

Na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) u Rimu Sarajevo i Istočno Sarajevo zvanično su dobili organizaciju zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2017. godine.

Sarajevo i Istočno Sarajevo bili su jedini kandidati za organizaciju ovog takmičenja, nakon što je turski grad Kaiseri povukao kandidaturu.

EYOF je najveće evropsko sportsko takmičenje na kojem učestvuje svih 49 članica EOK-a s najmanje 1.500 sportista.

“Želio bih čestitati gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva koji su formalni domaćini igara. Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine svo vrijeme je davao nesebičnu podršku ovom projektu i dobivanje organizacije ovog festivala predstavlja nagradu za taj trud. U našim nastojanjima cijelo vrijeme smo imali podršku svih komiteta iz okruženja, ali i iz Evrope. Radi se o izuzetno zahtjevnom projektu, kojem treba da se svi okrenemo. Slijedi nam veliki posao, u kojem ćemo trebati podršku svih nivoa vlasti”, kazao je u telefonskom razgovoru za agenciju Fena član Predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić.

Bosnu i Hercegovinu su na generalnoj skupštini EOK-a predstavljali članovi Predsjedništva OKBiH Izet Rađo, Siniša Kisić i Marijan Kvesić, vd. generalnog sekretara OKSBiH Said Fazlagić te gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Alija Behmen i Vinko Radovanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije