Video: Sukob veterana i specijalaca ispred Parlamenta FBiH

Ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine došlo je do sukoba policije i manje grupe predstavnika ratnih veterana iz Federacije koji su pokušali ući u zgradu, gdje treba početi vanredna sjednica Parlamenta, nakon čega su zastupnici evakuisani na sporedni ulaz.

 

Nezadovoljni su što se na dnevnom redu sjednice nisu našli zakoni u vezi s njihovom populacijom. Od vlasti u Federaciji BiH traže objavljivanje jedinstvenog registra, posebni novčani dodatak i ukidanje finansiranja veteranskih organizacija.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja, veterani su pokušali ući u zgradu Parlamenta jer ih niko od zastupnika nije primio na razgovore, kao što je ranije bilo najavljeno. Dodaje da su formirali tim od pet predstavnika, ušli u zgradu, gdje su čekali u holu i na kraju razgovarali samo s policijskim službenicima. Kad su izašli iz zgrade, to su prenijeli drugim veteranima, koji su onda nagrnuli na ulaz.

 

“Veterani pokušavaju proći koridor specijalne policije. I ranije su pokušali i dobili batine, došlo je do direktnog fizičkog obračuna, nekoliko ih je dobilo batine pendrecima, jednom veteranu majica je potpuno pocijepana i nju su okačili na drvo kao znak da se tu desilo nasilje”, javlja Pribinja.

Stotinjak demobilisanih boraca iz Federacije BiH okupilo se ispred zgrade Parlamenta FBiH, gdje se održava vanredna sjednica Parlamenta.

Grupe veterana u Federaciji BiH uoči Dana nezavinosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, blokirale su više magistralnih puteva i mjesta. Nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine te Hrvatskog vijeća odbrane tada su blokirali puteve u Zenici i još nekoliko mjesta u srednjoj Bosni, kod Tuzle i put Sarajevo – Konjic, a u Sarajevu su blokirali sjeverni ulaz u grad.

Nakon blokade puteva federalni premijer Fadil Novalić rekao je da dva od tri zahtjeva veterana ne treba adresirati Vladi FBiH, a treći se treba zajednički riješiti na svim nivoima vlasti u tom entitetu.

On je istakao da je Federacija BiH ukinula izdvajanja za boračka udruženja i da taj zahtjev treba ići na kantone i općine, na koje Vlada FBiH nema utjecaja, te da se Vlada slaže da to treba ukinuti.

Kad je riječ o registru boraca, Novalić je naveo da je Federacija BiH tek uradila Registar korisnika davanja i da je entitet ubacio sve podatke, ali ne i općine i kantoni.

Što se tiče naknada, istakao je da one pripadaju Federaciji BiH i da će se entitet pobrinuti unutar svojih granica da se to riješi.

Izvor: Al Jazeera