Sarajevo Talks by Al Jazeera Balkans: Konferencija o Arapskom proljeću u Sarajevu

 

Arapsko proljeće sedam godina poslije“ tema je konferencije koju organizuje Sarajevo Talks by Al Jazeera Balkans u Sarajevu, 15. marta 2018. (sa početkom u 09:30) u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači.

U panel-diskusiji učestvovat će svjetski stručnjaci za Bliski Istok.

Bliski istok je u posljednjoj deceniji poprište mnogobrojnih sukoba i ratova, a posebnu pažnju privukli su nemiri u arapskom svijetu poznatiji kao Arapsko proljeće.

Budući da u regiji, opterećenoj vlastitim problemima, ovoj temi nije posvećeno dovoljno pažnje, Al Jazeera Balkans organizuje konferenciju na kojoj će svjetski i domaći stručnjaci pokušati analizirati dešavanja i odgovoriti na pitanje šta se promijenilo sedam godina nakon arapskog proljeća.

U panel-diskusiji učestvovat će: David Hearst, glavni urednik Middle East Eyea, Galip Dalay, direktor za istraživanja Shark Foruma, Kamal Alam, sigurnosni analitičar s RUSI Instituta, Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije i Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Networka.

Uloga Moskve i Damaska

Želite li saznati kako trenutno izgleda karta Bliskog Istoka? Panelisti će pokušati odgovoriti na pitanja: Jesu li saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman te princ Abu Dhabija i de facto vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammed bin Zayed al-Nahyan vjesnici novog poretka na Bliskom Istoku, zasnovanog na rušenju sistema, ili dobronamjerni reformisti?

Ko je kriv za rat u Jemenu? Kako se u novom poretku Bliskog Istoka u slagalicu uklapaju Moskva i Damask? Zašto je Turska izoliranija nego ikad i koji su razlozi njene otuđenosti od dugogodišnjeg saveznika Sjedinjenih Američkih Država? Čime je Assad osigurao opstanak na vlasti i čak povećao svoj utjecaj? Kako se kriza liberalne demokratije u Evropi i SAD-u odrazila na nove diktatore Bliskog Istoka?

Na panelu će biti govora o pojedinačnim sukobima na Bliskom Istoku, posljedicama istih i širenju sukoba na susjedne zemlje te mogućim scenarijima za budućnost.

Panelisti će ponuditi različite pristupe temi i pokušati odgovoriti na pitanje kako protesti mogu utjecati na države, kako je izmijenjena slika Bliskog Istoka nakon arapskog proljeća te ko je odgovoran za trenutno stanje. Nakon panela publika će imati priliku postavljati pitanja.

Sarajevo Talks by Al Jazeera Balkans naziv je platforme za stručnu i akademsku diskusiju o širokom dijapazonu tema važnih za bolje razumijevanje međunarodnih odnosa i politika po kojima je moderni svijet uređen.

U okviru te platforme bit će organizovane konferencije, paneli, simpoziji i diskusije raznovrsne tematike uz učešće međunarodnih stručnjaka, a s ciljem uspostavljanja dijaloga između predstavnika različitih grupacija.

Izvor: Al Jazeera