Sarajevo: Zabrane u saobraćaju zbog zagađenosti zraka

Zabranjen je saobraćaj za teretna motorna vozila ukupne težine veće od tri i po tone (Al Jazeera)

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je Plan interventnih mjera zbog prekomjerne zagađenosti zraka.

Novom mjerom zabranili su kretanje automobila čiji motori imaju normu manju od EURO 3 uz pojačane kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo se ne odnosi na vozila inspekcije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih preduzeća, hitne pomoći, vatrogasace te diplomatska vozila.

Zabranjen je saobraćaj za teretna motorna vozila, ukupne težine veće od tri i po tone, izuzev u periodu od 10 do 15 sati i od ponoći do šest sati ujutro.

Ovo se ne odnosi na gradski prevoz, hitnu pomoć i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Obustava nastave

Od ovoga su izuzeta vozila javnog gradskog prijevoza javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Za sva postrojenja za sagorijevanje snage veće od jednog megavata, koja koriste čvrsta goriva i teška ulja za zagrijavanje, izdato je upozorenje da smanje produkciju toplotne energije za minimalno dva stepena.

Vijeće roditelja prethodno je pozdravilo odluku Resornog kantonalnog ministarstva o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo. 

Smatraju da ona treba biti na snazi sve dok traje stanje ugroženosti zdravlja i života zbog zagađenosti zraka.

I Gradsko vijeće Sarajeva, uputilo je apel nadležnima, da pošalju učenike na prijevremeni školski raspust zbog enormnog zagađenja zraka.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo jučer je donio odluku o obustavi nastave zbog višednevnog povećanja zagađenosti zraka koja izaziva zdravstvene tegobe kod velikog broja djece.

Izvor: Al Jazeera