Sarajevska Vijećnica otvorena i za građane

 

 

Obnovljena sarajevska Vijećnica od danas je, odlukom gradske uprave, otvorila vrata za sve građane i turiste u okviru Dana otvorenih vrata, koji će trajati do kraja srpnja.

Građani Sarajeva, kao i svi turisti, doslovno su od jutros preplavili Vijećnicu, pa mnogi od njih, uz pomoć fotoaparata, pokušavaju zabilježiti ljepote tog obnovljenog povijesnog objekta, prenosi Anadolija.

Posjetitelji Vijećnice ne kriju zadovoljstvo onim što su vidjeli, dok neki od njih ističu da im je sada čak ljepša nego što je ikada bila.

Enisa i Mujo Kuršumović iz Zvornika, sa trenutnom adresom u Grazu u Austriji, stigli su u Sarajevo kako bi uživo vidjeli obnovljenu Vijećnicu.

„Oduševljeni smo i očarani. Mislim da je ljepša nego prije. Za cijelu BiH, a posebno za Sarajevo i sve narode koji žive u ovoj državi, treba biti veliki ponos ponovno otvaranje ovog objekta“, rekla je Anadoliji Enisa Kuršumović.

Jasmin Čavrka je jedan od uposlenika koji su radili na obnovi Vijećnice, te je nakon otvorenja objekta za građane naglasio kako je ponosan što je imao priliku sudjelovati u obnovi jednog tako važnog objekta i simbola Sarajeva.

„Došao sam sa djecom da i njima pokažem šta je njihov otac radio. Čast je velika što je obnovljena Vijećnica, jer je to simbol i to jedan od najljepših simbola, koji će ostati vijekovima ovdje. Nadam se da ćemo imati još ovakvih prilika da ulazimo i da je vidimo“, rekao je Čavrka.

Besplatan ulaz

Povjesničar Slobodan Stoja iz Sarajeva predvodio je skupinu od 30-ak francuskih turista, kojima je, kako kaže, uz veliki ponos predstavio Vijećnicu i govorio o povijesti Sarajeva.

„Onaj ko je Sarajlija zna šta je Vijećnica i zna da je ovo, faktički, centralna zgrada u Sarajevu. Barem po meni. Objasnio sam čitavu simboliku Vijećnice i zašto je ona najljepša slika susreta Istoka i Zapada. Nadam se da će Vijećnica ponovo biti biblioteka, jer, ipak, ova zgrada je mnogo više od Ureda gradonačelnika“, izjavio je Stoja.

Gradska uprava Sarajeva odlučila je da do kraja srpnja vrata obnovljene Vijećnice budu otvorena za sve građane i turiste u vremenu od 10 do 17 sati.

Ulaz se neće naplaćivati, a posjetitelji će imati priliku obići centralnu aulu, odakle će moći uživati u pogledu na prelijepi ambijent tog simbola Sarajeva i BiH.

Grad Sarajevo je osigurao kompletnu organizaciju posjeta, kontrolu boravka i kretanja, kao i zaštitu ljudi i imovine u prostoru centralne aule Vijećnice. Za budućnost je najavljeno značajno obogaćivanje posjete Vijećnici.

Izvor: Agencije