Sarajevski hor Pontanima nagrađen u Dohi

Međunarodni centar za međureligijski dijalog iz Dohe dodijelio je ovogodišnju mirovnu nagradu sarajevskom horu Pontanima. U konkurenciji od 158 svjetskih organizacija, kažu da je ova pobjeda za njih najljepši poklon, koji im stiže u 20. godini rada.

Poruka tolerancije i razumijevanja koju Pontanima šalje lako je razumljiva u svim dijelovima svijeta. Nakon njujorškog Tanebaum centra, vašingtonskog Common Granda i međunarodne mirovne nagrade Pax Christ, treća mirovna nagrada za sarajevski hor Pontanima stiže od Međunarodnog centra za interreligijski dijalog iz Dohe.

“Zbog situacije u svijetu, zbog ovih napetih odnosa, rekao bih između civilizacija kršćanstva i islama, možda nam je ova nagrada najljepša i najvažnija”, ističe fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji i osnivač Pontanime.

“Ovdje musliman izvodi katoličku svetu pjesmu, pravoslavac ilahiju, katolik pravoslavnu duhovnu izvedbu. Danas, kroz međusobno uvažavanje, u horu djeluju ljudi različitih religija, ali to nije bilo jednostavno postići”, dodaje on.

Most s dušom

Svojevrsna liturgija ljepote kreirana sazvučjem duhovnih utjecaja učinila ih je jedinstvenim, ali i ponosnim na ono što rade.

“Osjećam se vrlo ponosnom ako ja pjevam jednu, na primjer, islamsku kompoziciju, ili jednu jevrejsku, to je za mene veliki izazov i velika privilegija”, ističe Maja Budimir, članica Pontanima.

Zajedno su održali više od 400 koncerata širom svijeta. Svaki im je iznimno važan. U prijevodu sa latinskog, ime ovog hora – Pontanima – moglo bi se prevesti kao most s dušom.

Most je ovo koji već 20 godina spaja članove, koji kroz međusobno prihvaćanje doživljavaju najljepše iz svih tradicija koje baštini Bosna i Hercegovina, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Izvor: Al Jazeera