Sarajevski ljekari i ministrica o reformama

Imamo predispozicije za kvalitetno zdravstvo, ali ga nemamo, upozoravaju nezadovoljni ljekari (Reuters)

Nakon najave da će Sindikat doktora medicine i stomatologije Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo obustaviti rad, do toga nije došlo, a predstavnici ljekara i stomatologa će održati sastanak s kantonalnom ministricom zdravstva Emirom Tanović-Mikulec.

Takvu informaciju agenciji Anadolija potvrdio je glasnogovornik Doma zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić ističući kako će danas biti održan sastanak s ministricom Tanović-Mikulec.

Prema njegovim riječima, rad u svim medicinskim ustanovama nije narušen.

“Nemamo informacije sa terena da je bilo gdje došlo do obustave rada, kako selektivne tako i kolektivne. Menadžment ustanove učinit će sve kako građani, odnosno pacijenti ne bi osjetili nešto što bi moglo ugroziti njihovo zdravlje”, kazao je Šarkić.

Sindikat je ranije najavio obustavu rada, upozorivši kako se nastavlja sa rušenjem statusa i standarda zdravstvenih radnika.

Zaustaviti zloupotrebe

Sindikalisti poručuju i da treba “zaustaviti one koji zloupotrebljavaju ovakav nakaradni sistem”.

“Tragično je što nikoga ne brinu ovakva dešavanja. Imamo predispozicije za kvalitetno zdravstvo, ali ga nemamo. Mnogima odgovara ovakvo stanje, jer se na ovaj način bogate. Lažna je slika da pacijent ima sva prava. Dobijanjem tzv. besplatnog lijeka pacijent je na gubitku. Ovakvo stanje odgovara samo onima na vlasti. Umjesto da se stvara kvalitet, mi stvaramo kvantitet na uštrb prvog”, navodi se u saopćenju.

Sindikat doktora medicine i stomatologije ne prihvata reforme, već hoće rekonstrukciju, nastavljaju ljekari i stomatolozi te objašnjavaju kako to podrazumijeva “prvo rekonstrukciju u organizaciji i poslovanju ustanove, a zatim rekonstrukciju kompletnog zdravstvenog sistema”.

Odlazak kadrova

“Zbog pogrešnog vođenja ustanove u prethodnom periodu i neselektivnog i nepotrebnog zapošljavanja došli smo u situaciju da moramo spašavati ustanovu i radna mjesta. Mi smo društvo sa jako velikom potrošnjom lijekova. Esencijalnu listu rade ‘stručnjaci’ koji kao da nisu iz oblasti medicine. Ovakva esencijalna lista samo nanosi štetu zdravlju stanovništva”, poručuju iz sindikata.

Postavljaju pitanje koliko se samo lijekova baci i na taj način “truje zemlja i voda”, te ukazuju kako se sredstva “umjesto da se ulažu u aparate i kadar, troše na često nepotrebne lijekove”.

“Svjedoci smo velikog odliva zdravstvenog kadra iz zemlje zbog nebrige društva . Odlaze mladi, ali i iskusan kadar. Neće nam trebati lijekovi ako nećemo imati ljekare i ostale zdravstvene radnike” kaže se u saopćenju.

Izvor: Agencije