Sarajlijama ni maske ne pomažu protiv smoga

Na području Kantona Sarajevo na snazi je stanje pripravnosti zbog enormne zagađenosti zraka i koncentracije lebdećih čestica PM10 koje su iznad graničnih vrijednosti na svim mjernim mjestima u gradu.

Iako je visok stepen zagađenja zraka prisutan skoro mjesec dana, kako saznaje agencija Anadolija, analiza štetnosti čestica koje udišu stanovnici Sarajeva još nije urađena.

Stručnjaci za kvalitetu zraka godinama upozoravaju kako je potrebno uraditi analize kako bi se ustanovila stvarna štetnost čestica u zraku.

“Tek ove godine su obezbijeđena sredstva za analizu čestica i čeka se odobrenje Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koji su pronašli sredstva i raspisali tender kako bi se počelo sa analizom čestica. Te čestice su uglavnom sitne čestice soli, metala, sredstava za posipanje ceste, čestice koje nastaju prilikom sagorijevanja u motornim vozilima, čestice iz ložišta”, kazala je Sanela Salihagić, rukovoditeljica Odjeljenja sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Eksperti za zrak tvrde kako su PM10 čestice i najzagađenije, jer sadrže otrovne milimetarske čestice koje udisanjem ulaze direktno u pluća.

Najugroženija djeca i bolesnici

Na štetnost takvih čestica, osim iz Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, upozorio je i Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ BiH) apelujući na korištenje zaštitnih maski. One su efikasnije od šalova jer ne propuštaju najveći dio štetnih čestica u pluća.

Protest protiv zagađivača u Lukavcu

U znak protesta zbog prekomjerne zagađenosti zraka proteklih mjeseci, na ulice Lukavca, industrijskog grada na sjeveroistoku BiH, izašlo je blizu 2.000 građana.

Oni od industrijskih zagađivača traže da se pridržavaju zakonskih odredbi, a od Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine da preispita dozvole za rad i stepen zagađenja od strane fabrika.

Građani su nosili transparente sa natpisima “Golemi istinski kriminal i lopovluk”, “250 malignih oboljenja godišnje, koliko još?”, “Koliko vrijede dječija pluća?”, “Dok druge budi horoz, nas budi kašalj ptica”, “Nek’ vas je stid nasilja nad prirodom”…

Osim što najteže pogađaju djecu, štetne čestice su vrlo opasne za osobe sa respiratornim problemima i kardiovaskularnim oboljenjima, upozorio je FHMZ.

Vlasti Kantona Sarajevo nisu donijele odluku o prekidu nastave u školama i na fakultetima, niti o proglašenju vanrednog stanja.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo vrši monitoring zraka na tri lokacije u gradu. Kažu kako od 29. novembra bilježe visoke koncentracije zagađujućih čestica koje su najizraženije tokom gradske špice, kada ljudi idu na posao i vraćaju se kućama.

Dozvoljena vrijednost od 50 mikrograma skoro mjesec dana neprekidno je udvostručena. Vrijednosti negativnih čestica u zraku variraju tokom dana, a kulminiraju noću.

“Trenutno imamo u porastu koncentracije čestica PM10, ostali su polutanti daleko ispod. Dana 21. decembra smo imali količinu 141 mikrograma po metru kubnom na mobilnoj stanici na Ilidži, na Otoci 166 mikrograma. Treća stanica bila je kod Alipašine džamije, ali smo prije nekoliko dana dobili novu lokaciju i čekamo njeno priključenje kod Vijećnice. Čekamo odobrenja da je pustimo u rad”, kazala je Salihagić.

Gore nego u Pekingu

Istakla je i kako, pored mjerenja, Zavod djeluje u skladu sa svojim nadležnostima i predlaže mjere zaštite građana od zagađenja zraka. Ovih dana podijelili su letke građanima s ciljem, kako kažu, “podizanja svijesti”.


Sa protesta građana u Lukavcu [Anadolija]

“Imamo nadležnost da izdajemo zdravstvene preporuke, na osnovu mjerenja šaljemo svakodnevno izvještaje”, kazala je Salihagić.

Budući da je na snazi prvi stepen, odnosno stanje pripravnosti, u Sarajevu još nema uslova da se proglasi drugi stepen uzbune koji je proglašen 16. decembra, kada su u gradu zabilježene vrijednosti od 350 mikrograma po metru kubnom.

Tada je Sarajevo “pariralo” Pekingu, gdje je na snazi najviše upozorenje – crveni alarm – zbog štetnih čestica koje su dostigle 303 mikrograma po kubnom metru, što je 20 puta veća koncentracija od sigurnosnog nivoa koji je propisala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U Zavodu za javno zdravstvo tvrde da “zasad, nema razloga za proglašenje drugog stepena”.

Iz Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kazali su kako ih veliki broj građana kontaktira te da rado daju upute o prevenciji u stanju velike aerozagađenosti, ali kako nisu nadležni za rješenje tog problema.

“Djeca su najugroženija. Prije pet dana imali smo značajno povećan broj pacijenata zbog magle i smoga. Ako se građani moraju kretati, neka koriste maske. One su dizajnirane da pomognu, ali te najmanje čestice su najopasnije, one prolaze i kroz masku i prodiru direktno kroz pluća”, rekla je šefica smjene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, prim. dr. Amra Bašić-Živadinović.

Izvor: Al Jazeera i agencije