Šarec ne vidi potrebu za referendumom o migracijama

Marjan Šarec smatra da Janez Janša referendume i društvene mreže zloupotrebljava kao oružje za oslobađanje negativne energije (EPA)

Slovenski premijer Marjan Šarec ne vidi “ni smisao ni potrebu” da se o globalnom dogovoru o migracijama i Marakeškoj deklaraciji održi referendum.

Stranke opozicije, koje predvode bivši premijer Janez Janša i Zmago Jelinčič, predložile su da se o tom svjetski važnom dokumentu, koji uskoro treba biti usvojen u Maroku, održi savjetodavni referendum.

“Referendumi se u Sloveniji nisu sazivali ni o drugim međunarodnim temama i deklaracijama koje je Slovenija prihvatila, poput sporazuma iz Kyota o borbi protiv klimatskih promjena”, odgovorio je Šarec.

‘Oslobađanje negativne energije’

“Ni sada ne vidim potrebe za takvim referendumom”, dodao je, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, Janšina stranka i desnica u Sloveniji “referendume i društvene mreže zloupotrebljavaju kao oružje za oslobađanje negativne energije”.

Prethodno je slovenski Parlament odbacio zahtjev tri opozicijske stranake koje smatraju da Slovenija treba odstupiti od Globalnog sporazuma o migracijama koji je prihvatila prethodna vlada. 

Izvor: Agencije