Šarec potvrđen za mandatara nove slovenske vlade

Marjan Šarec, Slovenija
'Ako se Evropska unija raspadne, onda smo svi propali', kazao je Šarec (EPA)

Slovenski parlament izabrao je u petak Marjana Šareca za mandatara nove vlade.

Donedavnog gradonačelnika Kamnika i profesionalnog glumca tajnim je glasanjem podržalo 55 od 90 zastupnika u Državnom zboru. Protiv je bio 31 zastupnik, a jedan glasački listić bio je nevažeći.

Lista Marjana Šareca sklopila je prethodno koaliciju sa Socijaldemokratima Dejana Židana, Strankom modernog centra Mire Cerara, Demokratskom strankom umirovljenika Slovenija Karla Erjavca te Strankom Alenke Bratušek.

Za Šareca su glasala i dva zastupnika manjina te stranka Ljevica koja neće ulaziti u vladu, ali će Šarecov kabinet podržavati u parlamentu.

Zdravstvo, sigurnost granica, ekonomija u fokusu

Sređivanje zdravstvenog sustava prvi je prioritet, istaknuo je Marjan Šarec, a u vanjskoj politici naveo je čuvanje sigurnosti “južne šengenske granice” prema Hrvatskoj s kojom želi imati dobre odnose i riješiti granični i druge sporove.

Upravo je zdravstvenom sustavu posvetio najveći dio svog 25-minutnog pripremljenog govora.

Kao jedan od prioriteta buduće vlade Šarec je naveo i pitanja iz sklopa nacionalne sigurnosti, govoreći o novim sigurnosnim izazovima u globaliziranom svijetu pri čemu je spomenuo čuvanje sigurnosti granice prema Hrvatskoj.

U govoru je upozorio na potrebu priprema Slovenije na moguću novu gospodarsku krizu jer se nastavak sada visokih stopa rasta BDP-a više ne očekuje.

Prioriteti su i sređivanje stanja u vojsci i državnom aparatu, prilagođavanje socijalnog i mirovinskog  sustava negativnim demografskim trendovima, stimuliranje stranih investicija, zapošljavanja mladih.

Vlada za mjesec dana

Replicirajući nekim političkim oponentima koji osporavaju njegove sposobnosti za premijersku dužnost, Šarec je kazao da se slaže da ima ljudi koji se smatraju sposobnijim od njega, ali da je tri četvrtine onoga što je ovih dana o njemu u tom smislu bilo rečeno “izmišljeno”.

Nadalje je rekao da on ima političko iskustvo, diplomu i da govori strane jezike, što će mu omogućiti i da komunicira u međunarodnim odnosima.

“Za položaj za koji kandidiram imam potrebnu odvažnost i ustrajnost i ne bojim se preuzeti tu odgovornost. Posla će biti na mnogim područjima, a o rezultatima će odlučivati djela, a ne riječi”, kazao je Šarec.

Kao imenovani mandatar Šarec treba parlamentu na usvajanje u roku od 15 dana predložiti ministre o čemu parlament nakon toga glasa, a to bi se trebalo dogoditi sredinom rujna.

Izvor: Agencije