Šarić osuđen na 20 godina za šverc droge

Specijalni sud u Beogradu proglasio je krivim Darka Šarića i osudio ga na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, nakon višegodišnjeg suđenja.

Ostali optuženi osuđeni su na kazne od 11,5 do 20 godina zatvora.

Šarić se nije pojavio u sudnici na izricanju presude.

Njegov advokat Radoslav Baćović najavio je da će se žaliti na presudu, te je potvrdio kako Šarić nije prisustvovao izricanju presude “iz ličnih razloga”, ne želeći preciznije da objasni šta je pod tim mislio.

Ocijenio je i kako “presuda predstavlja prepisanu optužnicu”, te rekao da “sud tokom prethodnog postupka nije uvažio nijedan zahtjev odbrane”.

“Žalićemo se na presudu kada je dobijemo u pismenom obliku, odnosno u roku od 30 dana”, rekao je Baćović.

Tužilaštvo za organizirani kriminal je u završnoj riječi predložilo Specijalnom sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina, dok je Šarić tvrdio da nema dokaza da je on organizator šverca kokaina i da su mu optužbe montirane voljom bivše vlasti.

Tužilaštvo smatra da za optužene nema olakšavajućih okolnosti, dok je otežavajućih na pretek, jer su sve “radili sa direktnim umišljajem, a pobude su bile isključivo sticanje enormne finansijske koristi”.

Za svjedoke saradnike tužilaštvo je predložilo znatno manje kazne.

Tako je predloženo da Nebojša Joksović dobije ne više od šest mjeseci zatvora, Radan Adamović ne više od deset, dok je za Draška Vukovića zatraženo ne više od osam mjeseci.

Višestruke optužnice

Ovaj proces koji se vodio po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 optuženih, od kojih je još njih 14 u bjekstvu, počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zapljenom gotovo dvije tone kokaina u Urugvaju, a kasnije je više puta proširen.

Na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, drugih devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su, osim Šarića, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

U aprilu 2013. godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković i Nebojša Sretenović.

Za njima su raspisane interpolove potjernice.

Izvor: Al Jazeera i agencije