Oglasi

Sarkozy bi uskoro mogao biti pozvan na sud

Odlazeći predsjednik Francuske, koji je umiješan u tri skandala, sredinom juna gubi imunitet šefa države.
Sarkozy porekao umiješanost u bilo koji od ovih skandala, od kojih se neki već istražuju i za koje su prozivani pojedini njegovih bogati prijateljiEPA

Odlazeći francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je uživao pravni imunitet tokom posljednjih pet godina, uskoro bi mogao biti pozvan na sud u vezi sa tri odvojena finansijska skandala koja su obilježila njegovo vrijeme na vlasti.

Prema Ustavu Francuske, predsjednik države ne može biti pozvan da svjedoči, niti može biti pod istragom ili krivično gonjen dok je na vlasti, kao i mjesec dana nakon što napusti dužnost.

Sarkozy će ovu privilegiju izgubiti sredinom juna, kada mjesto predsjednika predaje novoizabranom Francoisu Hollandeu.

„Ustav nalaže, crno na bijelo, da pravni postupak može početi mjesec dana nakon što predsjednik napusti funkciju“, rekao je predsjednik Saveza francuskih sudija Matthieu Bonduelle.

Sarkozy je porekao umiješanost u bilo koji od ovih skandala, od kojih se neki već istražuju i za koje su prozivani pojedini bogati prijatelji odlazećeg šefa države.

Prodaja podmornica

Optužbe za skandal već su loše uticale na njegovu kampanju u predsjedničkoj trci ove godine, koju je izgubio od Hollandea.

U jedan od skandala umiješana je i Liliane Bettencourt, nasljednica kozmetičke imperije L'Oreal, za koju se sumnja da je nezakonito finansirala Sarkozyjevu predsjedničku kampanju 2007. godine.

U drugom slučaju, takozvanoj „aferi Karachi“, sudije istražuju ugovor o prodaji podmornica, koji je francuska vlada sklopila sa Pakistanom devedesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada je Sarkozy bio ministar budžeta.

Najnoviji skandal povezan sa Sarkozyjem dogodio se prošlog mjeseca, kada je objavljen dokument u kojem se navodi da je vlada svrgnutog libijskog lidera Muammara Gaddafija prije pet godina finansirala Sarkozyjevu predizbornu kampanju.

Izvor: Agencije