Šarolika lepeza filmova u utrci za Oscara

Uspjeh mjuzikla 'La La Land 'dokaz je da je ta filmska forma i dalje popularna (AP)

Najočekivaniji filmski događaj godine u svijetu je dodjela nagrada Američke filmske akademije. Događaj koji je od svog osnivanja bio istovremeno velika parada glamura i nagrađivanje najboljih filmova u 21. stoljeću preobražen je u vrhunski scenski i televizijski performans, u kojem dobitnici Oscara, stiču status vrhunskih umjetnika i planetarno prepoznatljivih javnih osoba.

U lepezi kategorija za koje Akademija dodjeljuje svoja priznanja nekoliko njih uvijek su privlačili najviše pažnje. Prirodno, zanimanje široke javnosti i zaljubljenika u film privlačile su kategorije nagrada za najbolji film, nagrada za najboljeg režisera, nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu te najbolji film koji dolazi sa neengleskog govornog područja.

I dok su proteklih godina dodjelom Oscara dominirale socijalne priče u kojima je opisivan život provincijske Amerike, ili raskošne i skupe ljubavne melodrame, ove godine, američka kritika, najveće šanse za osvajanje nagrade daje trima žanrovski i poetički sasvim različitim filmovima.

Rediteljski povratak Mela Gibsona

Kuriozitet ovogodišnje utrke za Oscara svakako je rekordnih četrnaest nominacija, koje je osvojio mjuzikl La La Land režisera Damiena Chazellea, u kojem glavne uloge tumače Ryan Gosling i Emma Stone. Film je američka kritika „osula“ hvalospjevima, ističući kako godinama nije snimljen film „takve inteligencije i dopadljivosti“.

Ali, da utrka za popularne „kipiće“ neće biti baš jednostavna svjedoči i činjenica da se La La Land utrkuje sa još dva odlična filma kojima dobar dio upućenih u način razmišljanja Akademijinih glasača daje podjednake šanse za osvajanje Oscara.

Andrew Garfield u filmu Hacksaw Ridge

Kao najveći takmac Chazellevom filmu kritičari ističu antiratnu melodramu Hacksaw Ridge. Riječ je o rediteljskom povratku glumca Mela Gibsona u kojem prikazuje ratne dane američkog sanitetskog vojnika Desmonda Dossa, kojeg tumači Andrew Garfield, a koji je zbog svojih pacifističkih svjetonazora odbio služiti vojsku kao redovni vojnik.

Pridružen američkoj vojsci na pacifičkom ratištu, Doss za aktivnog službovanja spašava sedamdeset i pet suboraca,  zbog čega biva odlikovan Medaljom za hrabrost. „Vizuelno atraktivan i narativno precizan“ riječi su kojima je kritika opisala Gibsonov film ne propuštajući napomenuti da se Gibson „na velika vrata“ vratio u filmsku umjetnost.

Treći film, kojem američka kritika daje najveće šanse za osvajanje Oscara u kategoriji najbolji film, je socijalna drama Moonlight. Američka kritika gotovo da nije imala zamjerki na umjetničke kvalitete filma koji je režirao Barry Jenkins, konstatujući da je to ostvarenje u kojem su svi „elementi filmskog jezika savršeno poslagani“.

Nimalo začuđujuće, reditelji sva tri filma – Chazelle, Gibson i Jenkins ovogodišnji su kandidati za osvajanje Oscara u kategoriji najboljeg reditelja. Pored njih nominirani su i reditelj naučno-fantastičnog epa Arrival Denis Villeneuve i reditelj porodične drame Manchester by the Sea Kenneth Lonergan.

Denzel Washington u ulozi života

Za najboljeg glumca u glavnoj ulozi takmičit će se pet glumaca: Casey Affleck, Ryan Gosling, Andrew Garfield, Viggo Mortensen i Denzel Washington.

Denzel Washington u filmu Fences

Američka štampa već neko vrijeme piše kako su naizvjesniji dobitnici Oscara Andrew Garfield, čiju interpretaciju opisuju „maestralnom“ i Denzel Washington, čiju glumu, u filmu Fences – o životu bivšeg robijaša koji pokušava iznova izgraditi život kao bejzbol igrač – mnoge kolege opisuju kao najbolji glumački performans njegovog života.

Ništa nezanimljivija nije utrka za Oscara koji se dodjeljuje za najbolju žensku ulogu. Za prestižnu nagradu utrkuje se pet glumica raskošnog talenta: Natalie Portman, Emma Stone, Meryl Streep, Ruth Negga i Isabelle Huppert.

Kritika kao najizgledniju dobitnicu pominje Ruth Negga, koja je veoma živo prenijela unutrašnju dramu žene koja se u jeku rasne netrepeljivostu u Sjedinjenim Američkim Državama zaljubljuje u muškarca druge boje kože.

Ruth Negga u filmu Loving

Skandinavska kinematografija

Filmovi koji se takmiče za Oscara za najbolji film sa neengleskog govornog područja, u američkoj javnosti nikada nisu budili posebno zanimanje, ali su, s druge strane, filmofili iz cijelog svijeta budno pratili utrku u toj kategoriji, jer je osvajanje Oscara najveći uspjeh jednog filma koji dolazi iz neke “male” kinematografije.

Ove godine u utrci su dva skandinavska filma, švedski A Man Coled Ove, snimljen prema istoimenom romanu Fredrika Backmana i danski film Land of Mine, koji prati sudbinu nacističkih zločinaca zatočenih na zapadu Danske. Uvrštavanje ova dva filma dokaz je da skandinavske kinemtaografije postaju sve kvalitetnije i da je njihov umjetnički i finansijski potencijal iz godine u godinu sve veći.

Međunarodnu kritiku već je osvojio iranski film The Salesman u kojem se kroz ljubavnu priču glavnih aktera govori i o načinu na koji se u savremenom Iranu gleda na pozorišnu umjetnost, a bez pohvala nije ni austrijsko-njemački film Toni Erdmann.

Konzervativni ukus Akademije

Ovogodišnja dodjela Oscara, tvrdi kritika, bit će najneizvjesnija u ovom milenijumu, jer se takmiči veliki broj umjetnički uspjelih filmova različitih žanrova. Mnogi su ubijeđeni da će mjuzikl La La Land biti ovogodišnji apsolutni pobjednik, dok dobar dio američke stručne javnosti tvrdi kako je konzervativni ukus glasača Akademije skloniji filmovima jednostavnijeg izražaja i temama koje se tiču američke svakodnevnice.

Upravo historijsku distancu navode i kao najveći nedostatak Gibsonovog filma. Režiser je svojim historijskim filmskim uprizorenjima već osvajao nagrade Akademije, pa je za očekivati da će njeni glasači ovaj put svoj glas, ipak, dati filmovima drugačije tematike.

Izvor: Al Jazeera