Šarović: BiH mora biti bolja od susjeda

Šarović posebno važnim smatra ulazak BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) (Al Jazeera)

Bosna i Hercegovina svoju energiju mora usmjeriti na ispunjenje uvjeta da izvozi u Evropsku uniju, Hrvatsku i druge zemlje u koje je tradicionalno izvozila, te na povećanje konkurentnosti, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“Možda je povećanje konkurentnosti najvažniji zadatak za novu administraciju. Za Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će to biti jedan od ključnih prioriteta”, istakao je Šarović u intervjuu za Anadoliju.

Da bi Bosna i Hercegovina bila privlačna za investicije iz inostranstva, prije svega treba da bude stabilna zemlja sa predvidivim ekonomskim kretanjem i da ima stabilne institucije, dodao je.

“Savjet ministara i ja kao ministar spoljne trgovine značajan dio svog vremena, pažnje i energije usmjerit ćemo na povećanje konkurentnosti BiH. To je veoma važno. Mi smo na dnu svjetske ljestvice: najgori smo po konkurentnosti u regionu. Pretekle su nas zemlje poput Makedonije, Albanije i nekih drugih zemalja. Da bi neko uložio u ovu zemlju svoj novac, mi moramo po konkurentnosti da budemo bolji od svih naših susjeda.”

Na tom putu, istakao je, dio će svakako uraditi Ministarstvo i Vijeće ministara, odnosno državne institucije BiH, a dio je na entitetima, RS-u i FBiH.

“Ne može se na građevinsku dozvolu čekati mjesecima, ne može se na priključak električne energije čekati po pet-šest mjeseci.“

Zaštita domaće proizvodnje

Što se tiče uvoza mlijeka iz EU, Šarović je kazao da je on regulisan Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te da BiH ima mjere za zaštitu domaće proizvodnje.  

“Na svaki litar mlijeka mora se platiti odgovarajuća carina i određeni prelevman. Možda ovo nije trenutak da govorim tačan iznos, ali mi svoju energiju treba da usmjerimo na to da ove zaštitne mjere ostaju i dalje, jer imamo veliki pritisak da se one u budućnosti ukinu, posebno nakon ulaska Hrvatske u EU, jer se od nas traži da izvršimo adaptaciju SSP-a za određene proizvode, pa u ovom slučaju i mlijeko”, naveo je.

Naglasio je kako je pitanje o kvotama prevashodno unutrašnje pitanje EU i njihovih odnosa u mljekarskom sektoru.

Rješavanje pitanja između BiH i Hrvatske, odnosno EU, koje se tiče zahtjeva za adaptacijom SSP-a, Šarović je ocijenio iznimno važnim.

“Mi ne pregovaramo sa Hrvatskom, nego sa EU. Oni u ime Hrvatske traže adaptaciju SSP-a i mi smo spremni za pregovaranje, ali imamo i svoje interese. Svoju pregovaračku poziciju, EU ima svoju, pa u svakom slučaju tražit ćemo najbolje rješenje. Mi moramo štititi interese Bosne i Hercegovine.”

Ocijenio je kako je odluka Turske vezano za izvoz određene kvote mesa iz BiH po povoljnijim uvjetima “aranžman u korist Bosne i Hercegovine i njenih izvozno orijentisanih proizvođača”.

“Radi se o 15.000 tona mesa. To je značajna količina i pod povoljnim uslovima. Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom i trebamo ga iskoristiti, pa u ovom slučaju i kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja.“

Ulazak BiH u WTO

Zaključio je da “ima naravno i određenih problema, prvenstveno prepreka prevoza mesa i mesnih prerađevina preko teritorije EU koji nije dozvoljen”.

“Avionski prevoz kojim se sada transportuje je skup. Poskupljuje proizvodnju, ali na nama je da tražimo rješenja i pomognemo domaćim proizvođačima i izvoznicima da to rade po najpovoljnijim uslovima.”

Šarović podržava da BiH bude dio rute kroz koju će prolaziti trasa plinovoda.

“Kada je u pitanju priča vezano oko Južnog toka ili što bi trebalo da bude alternativa Južnom toku, a to je ovaj gasovod koji dolazi u Tursku, mnogo je različitih informacija. U svakom slučaju, mi ćemo pažljivo pratiti razvoj događaja i prilagoditi se zajedno sa zemljama.”

Posebno važnim smatra ulazak BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

“Mi ćemo postaviti jasno svoj cilj da BiH bude dio WTO-a. Tu postoji još par prepreka, par bilateralnih sporazuma sa zemljama, mislim da se radi o Ukrajini i Brazilu. Naš cilj je dostižan. Da li će on biti dostižan ove godine vidjet ćemo, ali ćemo intenzivno pregovarati i nadam se da ćemo biti na pragu prijema”, poručio je Šarović.

Izvor: Agencije