Šarović: BiH pred sankcijama Energetske zajednice

Mirko Šarović kaže da Bosna i Hercegovina ničim nije izazvala mjere kosovske strane (Anadolija)

Bosna i Hercegovina se ponovo suočava sa uvođenjem sankcija Energetske zajednice, poručio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ove države Mirko Šarović.

„Radi se o sankcijama koje su uvedene BiH ranije, a ukinute oktobra 2016. Bosna i Hercegovina se ponovo suočava sa vraćanjem sankcija u oblasti energetike, odnosno sankcija Energetske zajednice. Razlog je zato što nisu ispoštovani rokovi dogovoreni u sporazumu entitetskih ministara energetike i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, iz oktobra 2016. godine“, kazao je on na konferenciji za novinare u Sarajevu, javlja Anadolija.

Naglasio je kako je tada dogovoreno da će se usaglasiti preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i plina, koji je usaglašavan zajedno sa predstavnicima sekretarijata Energetske zajednice.

„Rok za usaglašavnje bio je kraj marta. Taj rok se pribiližava“, istakao je Šarović.

Svojevrsni alarm

Dodao je kako je Ministarstvo prije mjesec uputilo na mišljenje usaglašeni test zakona entitetskim ministarstvima, no, kako je poručio, mišljenje ne dolazi iz entiteta, te kako to predstavlja svojevrsni alarm da BiH neće ispuniti ranije postignuti dogovor.

„To je loša vijest koja će nas ponovo vratiti u situaciju da nećemo biti u prilici da budemo partneri u različitim projektima u okviru Energetske zajednice. Postoje, naravno, šanse da iz resornih ministarstava dobijemo pozitivna mišljenja kako bi zakon bio poslan u parlamentarnu proceduru“, dodao je Šarović.

Osvrnuo se i na namjere Energetske zajednice da krene u reforme i izmjene osnovnog ugovora o uspostavi Energetske zajednice, a među njima je svakako izmjena koja se tiče novčanih sankcija za države članice koje ne izvršavaju obaveze, odnosno krše pravila uspostavljena ugovorom.

Milionske cifre

„Bosna i Hercegovina je vrlo zabrinjavajuća, obzirom da krši odredbe Energetske zajednice i da nije u svoje zakonodavstvo u potpunosti implementirala drugi, odnosno treći energetski paket, suočila bi se sa značajnim finansijskim štetama“, rekao je Šarović.

„Sigurno da ćemo trpjeti štetu u oblasti gasa. Mi nećemo moći računati na projekte koje finansira EU. U oblasti električne energije bićemo lišeni mogućnosti povlačenja sredstva iz fondova EU-a.“

Kada je u pitanju šteta, Šarović je dodao kako se sigurno radi o milionskim iznosima jer projekti koji se tiču oblasti energetike mjere desecima miliona eura.

„U ovom trenutku ne mogu procijeniti, a nadam se da neću biti u prilici da procjenjujem te štete“, kazao je ministar.

Izvor: Agencije