Šarović: Hitno reagovati na najavljene mjere EU i zaštititi domaću proizvodnju

Šarović će obaviti konsultacije i sa institucijama zemalja regiona koje će se također naći na udaru najavljenih mjera EU-a (EPA)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović održao je hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u Ministarstvu i institucijama povodom najavljene odluke Evropske unije o uvođenju zaštitnih mera za tržište čelika i aluminijuma, kao odgovor EU na poteze Sjedinjenih Američkih Država.

Na konsultacijama su razmotrene moguće implikacije ove mere na tržište BiH i subjekte koji se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika, jer bi prema određenim procenama, gotovo 10.000 radnih mesta u ovom sektoru moglo biti ugroženo zbog uvođenja kvota od strane EU.

Ministarstvo sprema prijedlog reakcija

Ministar Šarović zatražio je da se reaguje što hitnije i u najkraćem periodu sačini detaljna analiza ovih mera uz predlog mogućih reakcija i adekvatnih mera od strane BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.

“Imajući u vidu da su najavljene mere problematične i sa stanovišta  Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH bit će obaviještena Evropska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU”, istakao je ministar Šarović.

U cilju pronalaženja najboljih rešenja za privredu, narednih dana ministar Šarović će obaviti i konsultacije sa nadležnim institucijama zemalja regiona koje će se takođe naći na udaru najavljenih mera Evropske unije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Agencije