Cavusoglu i Lavrov o susretu u Beogradu

Glavna tema razgovora bila je kriza u odnosima između dvije zemlje (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je nakon današnjeg sastanka sa Sergejom Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Rusije, izjavio da se nada da će Rusija odustati od neosnovanih optužbi te ponovo preispitati ishitreno donesene odluke.

“Trenutno ne postoji nikakva odluka koju smo donijeli ili predvidjeli prema Rusiji. Strpljivo čekamo popravljanje odnosa, ali trebamo znati da ovakvo stanje neće potrajati vječno”, rekao je Cavusoglu.

I ruski ministar vanjskih poslova je, nakon susreta sa šefom turske diplomatije, dao komentar.

“Susreo sam se s turskim ministrom vanjskih poslova na njegov hitni zahtjev. Nisam čuo ništa novo. Turski ministar je potvrdio stavove koje su saopćili turski predsjednik i premijer. Mi smo potvrdili naše stavove”, kazao je Lavrov. 

Cavusoglu i Lavrov sastali su se danas u Beogradu na marginama 22. zasjedanja Vijeća ministara OSCE-a.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a glavna tema bila je kriza u odnosima između Ankare i Moskve do koje je došlo zbog nedavnog obaranja ruskog vojnog aviona Su-24. Oboren je nakon 10 upozorenja o narušavanju turskog zračnog prostora.

Zahlađenje odnosa

Nakon rušenja tog aviona, Rusija je optužila Tursku da je povezana s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL), zaprijetila ekonomskim sankcijama i zahtijevala izvinjenje.

Također, najavila je da će jednostrano uvesti vize za državljane Turske.

“Od 1. januara 2016. godine obustavit ćemo bezvizni režim između Turske i Rusije”, kazao tada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Sastanak Cavusoglua i Lavrova prvi je susret visokih zvaničnika dvije zemlje nakon spomenutog događaja.

Izvor: Agencije