Sastanak lidera dvije Koreje o samitu sa Trumpom

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in sastao se sa severnokorejskim liderom Kim Jong-unom kako bi razgovarali o mogućem predstojećem Kimovom samitu sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom, saopšteno je iz Moonovog kabineta, prenosi Reuters.

Agencija navodi da je ovo bio drugi međukorejski samit u poslednja dva meseca, a sastanak je održan nešto severnije od militarizovane granice u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Moonov kabinet je objavio da su se sastali radi razmene mišljenja kako bi se utro put samitu Severne Koreje i SAD.

 

Južnokorejski zvaničnici su naveli da će Moon sutra ujutru objaviti šta je ishod dvočasovnog sastanka sa Kimom.

Izgledi da će se održati samit između SAD i Severne Koreje povećali su se nakon što je američki predsednik Donald Trump rekao da Vašington ima “veoma produktivne razgovore” sa Pjongjangom o tome da se, ipak, održi samit 12. juna u Singapuru.

Trump: Produktivni razgovori s Pjongjangom

“Imamo veoma produktivne razgovore s Severnom Korejom o ponovnom zakazivanju samita koji, ako se desi, verovatno će biti u Singapuru istog datuma, 12. juna, a ako bude neophodno, biće produžen”, naveo je Trump na svom nalogu na Twitteru.

Magazin Politiko objavio je da se tim, koji čine 30 zvaničnika Bele kuće i State departmenta, priprema za odlazak u Singapur kasnije ovog vikenda.

Reuters je ranije ove nedelje objavio da bi tim trebalo da razgovara o agendi i logistici samita sa severnokorejskim zvaničnicima.

Delegaciju uključuju zamenik šefa osoblja Bele kuće Joseph Hagin i zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost Mira Ricardel, rekli su američki zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni.

Trump je ranije nagovestio da bi se samit mogao spasiti, nakon što je pozdravio saopštenje Severne Koreje, koje je bilo u duhu pomirenja, i poručio da je otvoren za razgovore.

Predsednk SAD je prethodno uputio pismo severnokorejskom lideru Kim Jong-unu u kojem ga obaveštava o svojoj odluci da otkaže samit sa njim, koji je bio planiran za 12. jun u Singapuru.

U pismu, Tuamp je naveo da je Severna Koreja “izgubila veliku šansu za trajni mir”, ali je istovremeno istakao da je spreman za pregovore u budućnosti.

Južna Koreja izrazila je danas “oprezno olakšanje” zbog oživljavanja razgovora o samitu između predsednika SAD Donalda Trumpa i severnokorejskog lidera Kim Jong-una.

Izvor: Al Jazeera i agencije