Trump se sastao s Merkel: Puno tema, a malo vremena

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je, nakon sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Washingtonu, da aktualni nuklearni sporazum s Iranom nije dovoljan za ograničavanje ambicija Teherana.

“Naš stav je da je trenutni sporazum prvi korak koji je pridonio usporavanju njihovih aktivnosti u tom određenom polju, ali također smatramo da to nije dovoljno kako bi se osigurali da iranske ambicije budu kontrolirane i obuzdane”, rekla je Merkel.

Trump je oštro kritizirao iranske vlasti i nazvao režim u Teheranu “smrtonosnim”.

“Iranski režim potiče nasilje, krvoproliće i kaos na cijelom Bliskom Istoku. Moramo biti sigurni da se taj smrtonosni režim ne približava nuklearnom oružju i da Iran prekine svoju podršku terorizmu. Bez obzira gdje na Bliskom istoku, gdje postoji problem, tamo je Iran”, istaknuo je Trump.

Još je rekao kako Iran neće doći do nuklearnog oružja, ali je odbio odgovoriti bi li uzeo u obzir i uporabu sile protiv toga, navodi agencija Reuters.

“Ne govorim o tome da li bih ili ne upotrijebio vojnu silu, ali vam mogu reći ovo – neće proizvoditi nuklearno oružje. To vam mogu reći”, rekao je Trump.

Srdačan susret

Prethodno su se dvoje državnika srdačno su se pozdravili na početku susreta u Bijeloj kući, unatoč tome što su različita stajališta u vezi Irana i trgovine izazvala napetosti u odnosima dvaju saveznika, javlja Reuters.

Nakon što je njihov posljednji susret u Bijeloj kući privukao pozornost kada se u Ovalnom uredu nisu rukovali, Trump je sada to učinio dvaput, čestitajući njemačkoj kancelarki na izbornoj pobjedi.

“Imamo doista sjajan odnos, imali smo ga zapravo od samog početka, ali neki ljudi to nisu shvatili”, rekao je Trump nazvavši Merkel “doista izvanrednom ženom”.

Prethodno je poručio kako ima jako puno tema o kojima bi htio razgovarati s Merkel.

“Veselim se susretu s kancelarkom Angelom Merkel. Tako puno tema, a tako malo vremena. Bit će to dobro za obje naše velike države”, napisao je Trump na Twitteru uoči sastanka.

Dolazi dva dana nakon Macrona

Merkel dolazi u Washington dva dana nakon susreta Trumpa s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji prvog čovjeka SAD-a nije uspio uvjeriti u važnost očuvanja nuklearnog sporazuma s Iranom.

Američki predsjednik do 12. svibnja mora odlučiti hoće li zadržati sporazum koji je šest sila sklopilo s Islamskom Republikom Iran kako bi je spriječilo da razvija nuklearno oružje.

Trump je oštar kritičar sporazuma s Iranom koji je nazvao “bezumnim”.

Njemačka kancelarka pokušat će ga uvjeriti da odustane od nametanja carina Europskoj uniji na čelik i aluminij, javlja dpa.

Trump je u ožujku raspirio strah od trgovinskog rata odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija, usmjerenih ponajprije na Kinu, ali i na zemlje Europske unije.

Njemačka više ne računa na izuzeće od carina

Kako javljaju njemački mediji, pozivajući se na vladine krugove u Berlinu, Njemačka više ne računa s tim da bi Europska unija mogla biti izuzeta kaznenih carina koje Washington kani uvesti.

Time se unaprijed računa s neuspjehom kancelarkina posjeta SAD-u, prenosi Hina.

Njemačka kancelarka bi u Washingotnu, kako nadalje pišu mediji, ipak trebala ishoditi odgodu uvođenja kaznenih carina.

Zauzvrat bi se trebalo pregovarati o novom ugovoru o carinama na sve industrijske proizvode izuzev automobila.

“Cilj kancelarke Angele Merkel je produbljenje gospodarskih odnosa od čega bi profitirale obje stane”, navodi dpa pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.

 Washington od Europske unije očekuje popuštanje kada su u pitanju carine na američke automobile.

Problematična tema i Sjeverni tok 2

“Američka vlada bi po tom pitanju htjela vidjeti neke ustupke”, rekao je ekonomski savjetnik Donalda Trumpa Larry Kudlow za TV postaju CNBC.

Na listi problematičnih tema koje bi Angela Merkel trebala obraditi sa svojim domaćinom u Washingtonu je i projekt baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se trebale osigurati isporuke ruskog plina Europi.

Washington smatra da Njemačka ovim projektom ulazi u potpunu ovisnost od ruskog plina.

Njemačka strana to odbacuje tvrdeći da samo 37 posto plina na njemačkom tržištu dolazi iz Rusije, a ne 60 posto kako to tvrde Amerikanci.

Tijekom dvosatnog razgovora u petak kasno popodne europskom vremenu dvoje državnika bi trebalo razgovarati i političkim temama, među kojima je na prvom mjestu je prijetnja Donalda Trumpa da će raskinuti nuklearni sporazum s Iranom.

Prvi susret njemačke kancelarke i američkog predsjednika u ožujku prošle godine protekao je u hladnoj atmosferi, a zapamćen je po tomu što je Trump prilikom fotografiranja odbio rukovanje.

Izvor: Agencije