Sastanak ministara u Sarajevu: Posvećenost regionalnoj saradnji

Domaćin sastanka je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak (Anadolija)

Ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana (WB6), koji su učestvovali na današnjem sastanku u Sarajevu, potvrdili su posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perspektivi, javlja Anadolija.

Šest ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, u okviru priprema za predstojeći samit o Zapadnom Balkanu u Londonu, sastalo se danas u Sarajevu kako bi potvrdili posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu i razmijenili mišljenja o evropskoj perspektivi.

“Uvjereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017. godine, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti našu saradnju i omogućiti da region ‘govori jednim glasom’ u oblasti od zajedničkog interesa, posebno ka EU-u. Mi veoma cijenimo kontinuirani angažman EU-a u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i sa regionom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU-a evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan”, navedeno je u zaključcima s današnjeg sastanka.

Ministarska konferencija Fonda za Zapadni Balkan

Ostaju posvećeni regionalnoj saradnji, posebno u pravnom okviru CEFTA-e i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te provođenju mjera navedenim u višegodišnjem Akcijskom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na zapadnom Balkanu kako bi regija bila atraktivnija i konkurentnija.

Naglasili su značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike, i u tom smislu pozdravljaju provođenje Sporazuma o transparentnoj zajednici, kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata Investicijskog okvira za Zapadni Balkan. U zaključcima je istaknuto da ostaju posvećeni jačanju sigurnosti u regiji te pozdravljaju predstojeći samit EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan u Sofiji u maju ove godine.

U popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bit će domaćin i ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan, na kojoj će učestvovati izvršni direktor Fonda Gjergj Murra.

Nakon uvodne riječi ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka Murra će predstaviti izvještaj o aktivnostima Fonda za Zapadni Balkan, s posebnim naglaskom na završeni prvi krug evaluacije predloženih projekata te će biti razmijenjena mišljenja o mogućem povećanju godišnjih doprinosa.

Izvor: Agencije